Miód – niezwykły dar natury

Miód pszczeli to naturalnie słodka substancja, wytwarzana przez pszczoły z nektaru kwiatowego albo spadzi, będącej sokiem roślinnym, wytwarzanym przez mszyce czy miodówki. Za miód nie uznaje się miodów sztucznych, inwertów oraz ziołomiodów powstających przez dokarmianie pszczół specjalną pożywką zawierającą wybrane ekstrakty roślinne [1].

Wpływ temperatury na miód

W zależności od gatunku miodu, jego krystalizacja przebiega z różną szybkością. Produkt ten powinien być przechowywany w szczelnych opakowaniach, w pomieszczeniach zacienionych i najlepiej w temperaturze poniżej 18oC. Temperatury optymalne to 4-10oC. Miód można mrozić. Przy temperaturze -15oC zmiany w jego składzie chemicznym są najmniejsze. Miód skrystalizowany można doprowadzić ponownie do formy płynnej poprzez ogrzewanie w temperaturze 42oC.

Nektarowy czy spadziowy?

Miód posiada odmienne właściwości chemiczne, a także smakowo-zapachowe w zależności od pochodzenia. Wyróżnia się kilka podstawowych typów miodu. Można wymienić tutaj miody nektarowe, które uzyskiwane są z nektaru kwiatowego. Nazwa zależy od roślin miododajnych, takich jak lipa, akacja, gryka czy rzepak.

Miody te cechuje łagodny smak, jaśniejsze barwy i szybsza krystalizacja w porównaniu do miodów spadziowych, pozyskiwanych z drzew owocowych. Istnieją także miody spadziowe z drzew iglastych. Ich charakterystyczną cechą jest ciemna barwa, duża gęstość oraz mało słodki smak. Miody nektarowo-spadziowe wytwarzane są przez pszczoły zarówno z nektaru kwiatowego oraz wydalin owadów ssących soki z żywych części roślin.

Patoka, krupiec czyli o postaciach miodu

Dostępny na rynku miód może występować w trzech postaciach. W formie płynnej (patoka) występuje produkt świeżo po wirowaniu. Jest gęsty i lejący. Z czasem jednak ulega krystalizacji. Krupiec, czyli właśnie miód skrystalizowany występuje w postaci stałej. Ostatnią opcją jest tak zwany produkt kremowany. Można go otrzymać wieloma sposobami, poprzez dekrystalizację, odpowiednie mieszanie czy zaszczepianie miodu, czyli dodanie małej ilości innego miodu o wzorcowej konsystencji. Powstały miód kremowany jest przede wszystkim gęsty oraz jednorodny. Forma miodu nie ma wpływu na jego trwałość, smak czy wartości odżywcze.

Miód

Barwa, smak i aromat miodu

Na barwę miodu wpływa zarówno jego skład chemiczny, jak i pochodzenie. Kolor gotowego produktu uzależniony jest od zawartych w nim karotenoidów, związków koloidowych, wosków czy wody.

Ponadto, miody nektarowe cechują się jaśniejszą barwą w porównaniu do spadziowych. W kwestiach smakowych można wyróżnić miody o smaku ostrym, na przykład gryczany lub łagodnym jak akacjowy. Na kwestie smakowo-zapachowe wpływa rodzaj rośliny, z której zbierany był nektar czy spadź. Cechy te determinowane są przez zawarte w produkcie olejki eteryczne, kwasy organiczne, aminokwasy, woski i garbniki [3].

Miód pszczeli nektarowy wielokwiatowy – składnik pastylek AMOLowe na gardło.

4 pastylki AMOLowe na gardło z miodem i witaminą C zawierają aż 600mg miodu - najwięcej wśród popularnych pastylek obecnych na rynku!

W skład preparatu wchodzą również:

  • wyciąg z ziela TYMIANKU i korzenia PRAWOŚLAZU o właściwościach łagodzących przesuszone, podrażnione gardło, nawilżających i chroniących śluzówkę gardła, co pozwala na utrzymanie prawidłowej emisji głosu i ułatwia przełykanie;
  • MENTOL, który łagodzi podrażnienia, działa kojąco i poprawia komfort oddychania;
  • OLEJKI AMOLOWE: cytrynowy, cynamonowy, miętowy, lawendowy, cytronelowy, goździkowy;
  • WITAMINĘ C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

AMOLowe na gardło z miodem i witaminą C rekomendowane są osobom z podrażnieniem śluzówki gardła i górnych dróg oddechowych:

  • przebywającym w klimatyzowanych lub zapylonych pomieszczeniach
  • narażonym na dym papierosowy oraz zmiany temperatur
  • szczególnie dbającym o głos
  • w okresie jesienno-zimowym

AMOLowe na gardło z miodem i witaminą C



Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.