CZY WIESZ, ŻE...

Jak poprawić trawienie?

Jak poprawić trawienie?

Trawienie to niezwykle ważny, a jednocześnie złożony proces zachodzący w naszych organizmach. O jego istotnej funkcji przypominamy sobie jednak najczęściej wtedy, gdy pojawiają się… problemy z trawieniem.

Dolegliwości bezpośrednio związanych z zaburzonym trawieniem jest bardzo wiele. Począwszy od zaparć, poprzez bóle żołądka, zgagę, biegunki itd. Wśród przyczyn ich występowania możemy zaliczyć m.in. niezdrową dietę, stres, jedzenie w biegu, używki czy brak aktywności fizycznej. Do tego dodać trzeba wiek, płeć czy nawet uwarunkowania genetyczne.

Okazuje się więc, że za procesy trawienne odpowiada bardzo wiele czynników. Warto zatem na co dzień zabiegać o to, by nasza dieta oraz styl życia w pełni sprzyjały trawieniu, a tym samym sprzyjały profilaktyce poważniejszych schorzeń.

 

Co poprawia trawienie?

Aby procesy trawienne przebiegały prawidłowo, konieczne jest kompleksowe dbanie o organizm. Na wiele czynników, takich jak wiek czy uwarunkowania genetyczne, nie mamy wpływu, jednak jest jeszcze dużo innych kwestii, za które w stu procentach odpowiadamy sami. Jedną z nich jest odżywianie.

  • Najważniejsza jest jakość, nie ilość. Częste spożywanie dużych ilości niezdrowych potraw wcześniej czy później doprowadzi do problemów trawiennych. Żeby ich uniknąć, warto ograniczyć spożywanie żywności przetworzonej, smażonej, tłustej i ciężkostrawnej.
  • Regularne jedzenie poprawia trawienie! Do tego jeszcze warto dodać, że trawieniu sprzyjają częstsze posiłki, 4 lub 5 razy dziennie, za to mniej obfite.
  • Przeżywaj każdy kęs i nie śpiesz się jedząc. W ten sposób twój żołądek lepiej poradzi sobie z trawieniem spożytych produktów, a ty będziesz mieć szansę w pełni delektować się smakiem potraw.
  • Nie popijaj posiłków bardzo chłodnymi napojami. Zimne płyny mogą spowolnić procesy trawienne. Lepiej sięgnąć po czarną lub ziołową, gorącą herbatę.
  • Dodawaj do potraw przyprawy o właściwościach wspomagających trawienie, m.in. pieprz, oregano, imbir, bazylię, estragon itp.
  • Zrezygnuj z picia alkoholu, podjadania słodyczy. Warto również ograniczyć spożywanie tłuszczu i węglowodanów.
  • Pij dużo wody, najlepiej niegazowanej.
  • Urozmaicaj przygotowywane potrawy produktami, które skutecznie poprawiają procesy trawienne, a jednocześnie zapobiegają problemom związanym z jelitami. Są to m.in. pomidory, czarna rzodkiew, suszone śliwki, roszponka, seler, awokado, borówki, cukinia, banany, karczochy, oliwki, cykoria czy ananas. Dodatkowo od czasu do czasu zaserwuj sobie danie z ryb, owoców morza lub szpinaku.
  • Zwykłą sól zastąp solą jodowaną.
  • Nie zapominaj o białku, które znajduje się oczywiście w jajkach, ale także m.in. w orzechach, fasoli, wołowinie, wieprzowinie, rybach.
  • Żyj aktywnie. To co poprawia trawienie to regularne ćwiczenia fizyczne, które doskonale wspomagają przemianę materii. Nawet spacery po obiedzie mogą mieć świetny wpływ na zdrowie i samopoczucie.

 

Jak poprawić trawienie w ciąży?

Ciąża to okres, podczas którego w ciele kobiety zachodzi wiele zmian. Część z nich związana jest z pracą hormonów, np. podwyższony poziom progesteronu powoduje wiotczenie mięśni gładkich, spowalnia organizm, a więc również działanie przewodu pokarmowego. Stąd też często pojawiają się niestrawność czy zgaga.

Aby poprawić trawienie w ciąży, zaleca się stosowanie wszystkich zasad dotyczących zdrowego odżywiania, w tym opisanych powyżej. Dodatkowo warto spróbować również kilka innych skutecznych sposobów.

  • Pij naturalne, wyciskane w domu soki warzywne i owocowe.
  • Unikaj jedzenia cytrusów, ponieważ mogą spowalniać pracę żołądka.
  • Gdy dodatkowo pojawiają się problemy z zaparciami, pomocna może okazać się ciepła kąpiel, która rozluźni mięśnie.
  • Doceń zdrowotne właściwością siemienia lnianego. Wystarczy łyżkę nasion moczyć w 150 ml gorącej, przegotowanej wody przez 30 minut, a następnie jeść 3 razy dziennie popijając wodą lub jako dodatek do jogurtu, musli czy deserów.
  • Wypracuj w sobie nawyk sięgania po herbatki i napary ziołowe, m.in. z rumianku, lucerny siewnej czy korzenia mniszka pospolitego.

 

Co pomaga poprawić trawienie u dzieci?

Problemy trawienne bardzo często objawiają się trudnościami z wypróżnianiem czy nawet bólem żołądka. Nie powinny być ignorowane, gdyż wiążą się z dyskomfortem i mogą prowadzić do poważniejszych dolegliwości.

W przypadku dzieci warto postawić regularne dbanie o zdrową dietę i prawidłowe nawyki żywieniowe. Zaleca się spożywanie zwiększonej ilości błonnika, a także jak najwięcej świeżych warzyw, owoców i wypijanie dużej ilości wody. Konieczne jest również zabieganie o to, by dzieci jak najwięcej czasu spędzały aktywnie. Gdy po wprowadzeniu zmian nie zauważymy wyraźnej poprawy, warto skontaktować się ze specjalistą.

 

Domowe sposoby na lepsze trawienie?

Istnieje mnóstwo naturalnych, domowych sposobów na usprawnienie procesów trawiennych. Spośród nich możemy wyróżnić zarówno te związane ze spożywaniem odpowiednich produktów, w tym ziół, które przyspieszają wydzielanie enzymów trawiennych, jak również skuteczne metody fizykalne, wspomagające rozluźnienie struktur anatomicznych związanych z procesami trawiennymi.

  • Gorzka herbata. To jeden z najprostszych, domowych sposobów na poprawę trawienia. Zwykła, czarna, gorzka herbata zawiera teinę, która stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, pobudza układ pokarmowy, a także delikatnie łagodzi biegunki.
  • Ocet jabłkowy. Zawiera wiele składników mineralnych oraz pektyny, które korzystnie przyspieszają procesy trawienne, pobudzają sekrecję soku żołądkowego i żółci. Ocet jabłkowy można stosować zarówno w połączeniu z wodą jako roztwór (2 łyżeczki octu na szklankę wody), jak również jako przyprawa np. do sałatek.
  • Napary ziołowe. Zioła w naturalny i bezpieczny sposób wpływają na nasze zdrowie. Regularne picie ziół może skutecznie wpływać na zdrowie oraz lepsze samopoczucie. Oto przykłady ziół, które wykazują korzystny wpływ na procesy trawienne:
    - rumianek
    - mięta pieprzowa
    - ziele dziurawca
    - mniszek lekarski
    - melisa
    - werbena lekarska
    - chmiel
  • Przyprawy. Również wiele przypraw ma właściwości wspomagające trawienie. Większość z nich jest łatwo dostępna i na co dzień stosowana do przyprawiania potraw, m.in.
    - czarny pieprz
    - koper włoski
    - chili
    - kolendra
    - pietruszka
    - oregano
    - cynamon
    - bazylia
    - cząber
    - tymianek
  • Gorące okłady. Ten sposób sprawdza, gdy pojawiają się doraźne problemy z trawieniem, np. przesadzimy z obfitym posiłkiem lub zjemy za dużo niezbyt dobrej jakościowo żywności. Aby uśmierzyć dolegliwości, można wykonać w domowym zaciszu ciepły okład, np. stosując termofor. Jeśli nie posiadamy termoforu, można wykorzystać zwykły ręcznik zamoczony w gorącej wodzie (temperatura ok. 60-70°C). Tak przygotowany okład należy umieścić na brzuchu po prawej stronie na ok. kwadrans.



Amol postać: płyn doustny, płyn do stosowania na skórę. Skład: produkt złożony. Wskazania: zewnętrznie: w celu poprawy złego samopoczucia, np.: w przebiegu przeziębienia (do nacierań), w bólach głowy, bólach mięśniowych, w celu zmniejszenia dolegliwości po ukąszeniach owadów, wewnętrznie: w dolegliwościach trawiennych (dyspeptycznych) np.: wzdęcia, niestrawność. Przeciwwskazania: Preparatu Amol nie wolno stosować: w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu, w astmie oskrzelowej i innych schorzeniach dróg oddechowych, którym towarzyszy silna nadwrażliwość dróg oddechowych, u dzieci poniżej 12 roku życia. Wewnętrznie: niedrożność dróg żółciowych (np. w przebiegu kamicy żółciowej), zapalenie pęcherzyka żółciowego, u osób z przewlekłymi chorobami wątroby, u osób uzależnionych od alkoholu. Zewnętrznie: na uszkodzoną skórę np. przy oparzeniach, wypryskach i ranach otwartych, przy chorobach skóry przebiegających z wysypką, na błony śluzowe oraz w okolicach oczu. Podmiot odpowiedzialny: Orifarm Healthcare A/S, Energivej 15, 5260 Odense S., Dania. Opakowanie: płyn 100 ml, 150 ml, 250 ml.

Tradycyjny produkt leczniczy roślinny z określonymi wskazaniami wynikającymi wyłącznie z długotrwałego stosowania.

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.