CZY WIESZ, ŻE...

Naturalna witamina C

Naturalnym źródłem witaminy C są warzywa i owoce, które powinny się znajdować w zdrowej diecie każdego z nas. Najlepsze są w wersji świeżej, jedzone na surowo, ale w równie cennym źródłem są różne przetwory, takie jak np. warzywne kiszonki, owocowe dżemy, soki czy nalewki.

Rola witamin C w naszym organizmie

Witamina C to jedna z najbardziej potrzebnych witamin w naszym organizmie. Odpowiada za szereg istotnych funkcji, takich jak m.in.:

  • podnoszenie odporności organizmu
  • uczestnictwo w procesie przemiany materii
  • działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne w przypadku niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych
  • współuczestnictwo w syntezie kolagenu (dzięki temu rany szybciej się goją)
  • uczestnictwo w produkcji czerwonych krwinek
  • przeciwdziałanie procesom utleniania wywołanych przez wolne rodniki

Niedobór witaminy C pojawia się dopiero po pewnym czasie. Objawia się m.in. osłabieniem, zmęczeniem, utratą apetytu, bólem stawów, podatnością na zakażenia drobnoustrojami, tendencją do krwawień.

Naturalne źródła witaminy C

Witaminę C powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi przede wszystkim wraz z pożywieniem. Znajduje się ona przede wszystkim w owocach i warzywach.

  • Owoce bogate w witaminę C

Najwięcej witaminy C zawierają świeże owoce. Jej źródłem mogą być również owoce właściwie przetworzone. Znajduje się przede wszystkim w cytrusach. Duża ilość witaminy C znajduje się w cytrynie, czarnej porzeczce (nawet trzy razy więcej niż w cytrynie), jabłkach (szczególnie w odmianie antonówka), poziomkach, truskawkach, kiwi. W przypadku cytrusów warto jednak pamiętać, że są one również silnymi alergenami. Szczególnie kobiety w ciąży powinny uważnie spożywać owoce cytrusowe (w niektórych przypadkach należy wręcz unikać ich jedzenia).

  • Warzywa bogate w witaminę C

Doskonałym źródłem witamin C są pomidory. Jeden duży pomidor (ok. 180 g) jest w stanie pokryć nawet 60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Znajduje się ona również w różnego rodzaju kapustach. Kapustę można jeść na surowo w sezonie, ale świetnie sprawdza się również jako kiszonka (kiszona kapusta). Istotne źródło witaminy C to także papryka, ziemniaki, brukselka, kalafior, szpinak.

  • Drzewa i krzewy bogate w witaminę C

Drzewa i krzewy również stanowią doskonałe źródło witaminy C, szczególnie berberys, rokitnik, jarzębina, kalina, żurawina. Można z nich przygotowywać konfitury, nalewki i wina, sosy, soki czy galaretki.

Naturalna witamina C dla dziecka

Dzieci, podobnie jak dorośli, powinny jak najczęściej sięgać po witaminę C ukrytą w warzywach i owocach. Rolą rodziców i opiekunów jest przygotowywanie swoim pociechom takich posiłków, które dostarczają wszystkich składników odżywczych niezbędnych do ich prawidłowego rozwoju.

Popularnym sposobem na dostarczanie witaminy C jest również suplementacja. W przypadku dzieci i niemowląt można sięgnąć po różnorodne krople, syropy, lizaki, tabletki musujące czy gumy zawierające w swoim składzie witaminę C. Są one dostępne w każdej aptece. Najczęściej charakteryzują się przyjemnym smakiem i występują w atrakcyjnych dla dzieci formach i kolorach (np. żelki w formie kolorowych owoców).

Witamina C lewoskrętna i prawoskrętna - co to właściwie jest?

W pierwszej kolejności należy pamiętać, że nie ma czegoś takiego jak witamina C prawoskrętna czy lewoskrętna. Istnieje wprawdzie prawoskrętny i lewoskrętny kwas askorbinowy, ale mianem witaminy C określa się wyłącznie kwas L-askorbinowy. Skąd to nieporozumienie?

Aby wyjaśnić ten problem, warto poznać budowę kwasu askorbinowego. Cząsteczka kwasu askorbinowego składa się z sześciu atomów węgla, ośmiu atomów wodoru i sześciu atomów tlenu. Gdy narysujemy trójwymiarową cząsteczkę na płaszczyźnie we właściwy sposób, wówczas grupa atomów złożona z wodoru i tlenu może znaleźć się po prawej lub po lewej stronie. W chemii odzwierciedleniem prawo- i lewoskrętności kwasu askorbinowego stanowią znaki (+) albo (-). Cząsteczce, którą utożsamiamy z witaminą C, przypisuje się konfigurację L (która wcale nie oznacza “lewoskrętności) oraz prawoskrętność symbolizowaną przez (+).

Nieporozumienie może wynikać przede wszystkim z litery “L” znajdującej się w nazwie kwas L-askorbinowy. Jak już zostało wyjaśnione, litera ta jest błędnie utożsamiana z lewoskrętnością. W rzeczywistości “L” i pojęcie “lewoskrętności” oznaczają zupełnie co innego.

To nieporozumienie zostało jednak skrzętnie wykorzystane w przekazach marketingowych. Witamina C lewoskrętna reklamowana jest jako “naturalna”, “lecznicza”, “najzdrowsza”, “najlepiej przyswajalna” itd. Prawoskrętna natomiast opisywana jest jako niedziałająca czy szkodliwa. Ale uwaga! Tego rodzaju informacje są zupełnie nieprawdziwe i mylące. Wykorzystywane są przede wszystkim w przekazach marketingowych w internecie. Witamina C reklamowana jako lewoskrętna i dostępna głównie w sklepach internetowych kosztuje kilkadziesiąt razy więcej niż witamina C w aptece. Wszystkie witaminy C dostępne na rynku - niezależnie od zapewnień producentów - to kwas L-askorbinowy.

Witamina C - naturalna i syntetyczna

Jeśli już chcemy dokonać jakieś podziału, możemy rozróżnić witaminę C naturalną i syntetyczną (sztuczną). W tym przypadku również panuje kilka mylnych przekonań, że najlepiej przyswajalna witamina C jest pochodzenia naturalnego (czyli pochodzi np. z owoców), a ta sztuczna (wyprodukowana w laboratorium) jest mniej wartościowa. To również nie jest do końca prawda.

Oczywiście idealnie jest, jeśli wraz z codziennymi posiłkami jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych witamin. Jednak spożywanie witaminy C syntetycznej w praktyce przynosi podobne rezultaty. Określenie “syntetyczna” nie oznacza wcale, że dana witamina nie występuje w przyrodzie, a jedynie została spreparowana w laboratorium. Z chemicznego punktu widzenia zarówno witamina C w owocach, jak i syntetyczna wykazują takie samo działanie. Obie powstały w wyniku reakcji chemicznej z cukrów. Mają taką samą budowę i właściwości.

Zaobserwowano jednak, że organizm lepiej przyswaja kwas askorbinowe pochodzący z diety. Co więcej, naturalnie występująca witamina C dłużej utrzymuje się w organizmie. W związku z tym przede wszystkim powinniśmy postawić na zdrowe odżywianie.




Amol postać: płyn doustny, płyn do stosowania na skórę. Skład: produkt złożony. Wskazania: zewnętrznie: w celu poprawy złego samopoczucia, np.: w przebiegu przeziębienia (do nacierań), w bólach głowy, bólach mięśniowych, w celu zmniejszenia dolegliwości po ukąszeniach owadów, wewnętrznie: w dolegliwościach trawiennych (dyspeptycznych) np.: wzdęcia, niestrawność. Przeciwwskazania: Preparatu Amol nie wolno stosować: w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu, w astmie oskrzelowej i innych schorzeniach dróg oddechowych, którym towarzyszy silna nadwrażliwość dróg oddechowych, u dzieci poniżej 12 roku życia. Wewnętrznie: niedrożność dróg żółciowych (np. w przebiegu kamicy żółciowej), zapalenie pęcherzyka żółciowego, u osób z przewlekłymi chorobami wątroby, u osób uzależnionych od alkoholu. Zewnętrznie: na uszkodzoną skórę np. przy oparzeniach, wypryskach i ranach otwartych, przy chorobach skóry przebiegających z wysypką, na błony śluzowe oraz w okolicach oczu. Podmiot odpowiedzialny: Orifarm Healthcare A/S, Energivej 15, 5260 Odense S., Dania. Opakowanie: płyn 100 ml, 150 ml, 250 ml.

Tradycyjny produkt leczniczy roślinny z określonymi wskazaniami wynikającymi wyłącznie z długotrwałego stosowania.

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.