kontrast off Przeszukaj artykuły
Nasz profil na Facebook
Olejek cytrynowy

OLEJEK CYTRYNOWY

Olejek cytrynowy wytwarza się poprzez wyciśnięcie skórek owoców drzewa cytrynowego. Zawiera ok. 4-8% cytralu. Ma bardzo szerokie zastosowanie, występuje m.in. w wielu preparatach leczniczych, m.in. w Amolu. Jedną z jego istotnych zalet jest długotrwałe działanie. Może być stosowany zarówno wewnętrznie — doustnie, jak i zewnętrznie — bezpośrednio na skórę.

Olejek cytrynowy - właściwości

Olejek cytrynowy wykazuje szereg właściwości, które mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie oraz dobry nastrój. Na szeroką skalę wykorzystywany jest zarówno w medycynie naturalnej, jak i przemyśle kosmetycznym. Wyróżnia się bardzo odświeżającym i pobudzającym aromatem. W preparacie Amol wykorzystano jego właściwości odpowiadające m.in. za korzystny wpływ na ogólne samopoczucie organizmu oraz łagodzące swędzenie po ukąszeniu owadów.

Olejek cytrynowy - zastosowanie

Olejek cytrynowy ze względu na swoje liczne właściwości korzystnie wpływające na nasz organizm oraz walory smakowe i zapachowe stanowi składnik bardzo wielu preparatów. Ma szerokie zastosowanie w naturalnych środkach leczniczych.

Kiedy warto sięgnąć po olejek cytrynowy?

  • Ukąszenia owadów. Wystarczy kilka kropel naniesionych na miejsce ugryzienia, aby złagodzić swędzenie po ukąszeniu owadów.
  • Dla lepszego samopoczucia. Olejek cytrynowy stosowany do nacierania klatki piersiowej, pleców czy stóp może wpływać na lepsze samopoczucie, np. podczas przeziębienia.
  • Zgaga. Kilka kropel olejku dodanych do szklanki wody pozwoli doraźnie zneutralizować kwas w żołądku przyczyniający się do powstawania zgagi. W Amolu ten olejek stanowi jeden ze składników łagodzących objawy dolegliwości dyspeptyczne.