CZY WIESZ, ŻE...

Z niestrawnością (dyspepsją) można skutecznie walczyć

Czasami nasz układ pokarmowy nie nadąża z trawieniem zbyt dużych ilości jedzenia. Nadmiernie obciążona trzustka nie jest wtedy w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości enzymów trawiennych, a niestrawione resztki pokarmowe, zalegając w jelicie cienkim, fermentują, stwarzając idealne warunki do rozwoju szkodliwej flory bakteryjnej. Efektem są m.in. bóle brzucha, kolki i gazy. Z kolei zbyt duże ilości kwasu żołądkowego produkowane podczas obfitych posiłków mogą podrażniać ściany przewodu pokarmowego – wtedy zaczyna dokuczać nam zgaga. Dodatkowo po dużych ilościach tłustego, słodkiego jedzenia pojawiają się objawy niestrawności, mdłości, odbijania i inne objawy dyspeptyczne.

W jaki sposób zwiększyć komfort trawienny?

  • Nie można pomijać śniadań. Poranny posiłek pomaga w pobudzaniu pracy i utrwaleniu regularnego rytmu wypróżnień.
  • Należy jeść regularnie małe posiłki (mniej więcej co 4–5 godzin). Niewielkie posiłki nie obciążają żołądka, dzięki czemu pokarm jest szybciej trawiony.
  • Trzeba unikać obfitych i ciężkostrawnych posiłków szczególnie późnym wieczorem. Zbyt duża ilość jedzenia przed nocnym wypoczynkiem, obciąża żołądek.
  • Powinniśmy pić odpowiednie ilości płynów. Aby prawidłowo się wypróżniać należy wypijać około 1,2 litra płynów dziennie, unikając napojów zawierających kofeinę i alkohol. Warto pić zwykłą wodę, herbaty ziołowe, można wspomagać się nalewkami przyspieszającymi trawienie.
  • Należy jeść pokarmy bogate w błonnik, który poprawia perystaltykę jelit. Najprostszym sposobem zwiększenia ilości tego składnika jest wykluczenie produktów przetworzonych i wprowadzenie do diety pełnoziarnistego pieczywa, kasz, razowych makaronów oraz świeżych warzyw. Produkty te oprócz błonnika zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych.
  • Trzeba ograniczyć spożywanie soli. Jej nadmiar utrudnia trawienie białek i wchłanianie składników pokarmowych. Należy ją zastąpić ziołami o działaniu stymulującym układ trawienny (np. imbir, mięta pieprzowa, lawenda).
  • Należy jeść spokojnie i bez pospiechu. Spożywanie posiłków w stresie obniża zdolności trawienne organizmu.
  • Nie można zapominać o aktywności fizycznej. Regularny wysiłek fizyczny o średniej i niskiej intensywności wpływa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Natomiast wysiłek fizyczny o dużej intensywności w większości przypadków może prowadzić do wystąpienia objawów z górnego, jak i dolnego odcinka przewodu pokarmowego, powoduje również spadek motoryki jelit.
  • Herbatki ziołowe poprawiające trawienie. Przy kłopotach gastrycznych dobrym rozwiązaniem jest wypicie zaraz po posiłku herbatki wspomagającej procesy trawienne i przyspieszającej przemianę materii albo ziołowej nalewki rozcieńczonej w wodzie. Pomocny w tej sytuacji AMOL należy przyjmować trzy razy dziennie w ilości od 10 do 15 kropli wymieszanych z płynem (lub z cukrem).



Amol postać: płyn doustny, płyn do stosowania na skórę. Skład: produkt złożony. Wskazania: zewnętrznie: w celu poprawy złego samopoczucia, np.: w przebiegu przeziębienia (do nacierań), w bólach głowy, bólach mięśniowych, w celu zmniejszenia dolegliwości po ukąszeniach owadów, wewnętrznie: w dolegliwościach trawiennych (dyspeptycznych) np.: wzdęcia, niestrawność. Przeciwwskazania: Preparatu Amol nie wolno stosować: w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu, w astmie oskrzelowej i innych schorzeniach dróg oddechowych, którym towarzyszy silna nadwrażliwość dróg oddechowych, u dzieci poniżej 12 roku życia. Wewnętrznie: niedrożność dróg żółciowych (np. w przebiegu kamicy żółciowej), zapalenie pęcherzyka żółciowego, u osób z przewlekłymi chorobami wątroby, u osób uzależnionych od alkoholu. Zewnętrznie: na uszkodzoną skórę np. przy oparzeniach, wypryskach i ranach otwartych, przy chorobach skóry przebiegających z wysypką, na błony śluzowe oraz w okolicach oczu. Podmiot odpowiedzialny: Orifarm Healthcare A/S, Energivej 15, 5260 Odense S., Dania. Opakowanie: płyn 100 ml, 150 ml, 250 ml.

Tradycyjny produkt leczniczy roślinny z określonymi wskazaniami wynikającymi wyłącznie z długotrwałego stosowania.

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.