Starsze pokolenia wiedziały jak czerpać z natury to, co najlepsze. Wiedza ta częściowo odeszła w zapomnienie, na szczęście niezupełnie. Coraz więcej osób ponownie zwraca się w stronę przyrody i ekologicznego stylu życia. Naturalne sposoby na przeziębienie są zadziwiająco skuteczne i mogą pomóc w zwalczeniu objawów, zanim choroba na dobre się rozwinie.
Najważniejsza jest profilaktyka
W leczeniu infekcji najskuteczniejszym sposobem jest niedopuszczenie do jej rozwoju. Codzienna dawka witamin wzmacniających odporność organizmu i dbanie o ubiór przystosowany do pogody to podstawa. Bardzo pomocna może być rozgrzewająca herbata z cytryną lub sokiem malinowym po powrocie do domu, a wychodząc na dwór należy pamiętać o czapce i szaliku. Wilgoć odparowując z powierzchni ciała obniża jego temperaturę, a nawet lekka postać hipotermii prowadzi do osłabienia mechanizmów obronnych. W takich warunkach wirusy mają ułatwione zadanie. Profilaktyka, zdrowy styl życia i suplementacja witaminami pozwolą Ci zminimalizować ryzyko przeziębienia. Ale co jeśli już do niego dojdzie?
Zwracaj uwagę na pierwsze objawy przeziębienia
Najskuteczniejsze działania można podjąć w trakcie początkowej fazy infekcji, gdy wirus dostał się do organizmu, ale jeszcze nie zdążył się namnożyć. Objawy takie jak: złe samopoczucie, osłabienie, katar, kaszel i stan podgorączkowy mogą wskazywać na przeziębienie. Domowe sposoby najlepiej sprawdzają się właśnie w tej pierwszej fazie, gdy jest największa szansa na załagodzenie infekcji.
Napary i herbaty na przeziębienie
Jednymi z najczęściej stosowanych metod jest podawanie choremu gorących napojów np. herbata z sokiem malinowym, imbirem lub cytryną, mleko z miodem czy rosół. Gorące napoje rozgrzewają organizm, a dodatki – w zależności od ich rodzaju – wspomagają układ odpornościowy, działają stymulująco, przeciwgorączkowo lub oczyszczają zatoki. Herbatka na przeziębienie wzbogacona sokiem z malin wykazuje działanie przeciwgorączkowe, a to za sprawą kwasu salicylowego zawartego w malinach. Dokładnie tego samego, który jest podstawowym składnikiem aspiryny. Ponadto zawiera naprawdę dużo potasu, magnezu i wapnia – pierwiastków, które tracimy w dużych ilościach wraz z potem i moczem. Taki sok z malin na przeziębienie można przygotować samodzielnie lub dostać w sklepie, ale należy zwrócić uwagę, by przez przypadek nie kupić soku o smaku malinowym, pozbawionego dobroczynnych właściwości.
Dla wzmocnienia działania herbaty warto dodać nieco imbiru, miodu lub soku z cytryny. Przy czym trzeba pamiętać, że cytrynę można dodawać do ciepłego, ale nie wrzącego naparu, pozbawionego fusów herbacianych. Witamina C jest wrażliwa na działanie wysokich temperatur, a w połączeniu z listkami herbaty wydziela się szkodliwy dla zdrowia cytrynian glinu.
Miód i cytryna są chętnie wykorzystywane do różnego rodzaju leczniczych mikstur. Wiąże się to z bogactwem witamin, składników odżywczych i mikroelementów w nich zawartych. Świetnym dodatkiem do herbatek rozgrzewających może być także żurawina zawierająca m.in. witaminy C, A, B1, B2, P, dużo błonnika, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu, kwasu cytrynowego, chininowego, jabłkowego i benzoesowego. Żurawina jest skuteczna nie tylko na przeziębienie, wspomaga leczenie i profilaktykę zakażeń bakteryjnych oraz grzybiczych, zakażeń dróg moczowych i chorób nerek.
Naturalne składniki oprócz właściwości leczniczych mają jeszcze jedną zaletę– są bardzo smaczne. Kto kiedyś próbował gorącej, aromatycznej herbaty z imbirem, miodem i cytryną, ten doskonale wie, że taki napar świetnie nadaje się nie tylko podczas choroby, ale również po to, by uprzyjemnić sobie chłodne, zimowe wieczory.
Jeśli nie herbata, to może mleko z miodem i dodatkami?
Zapewne wiele osób pamięta z dzieciństwa zapach mleka z miodem? Słodki, przepyszny napój, który był środkiem pierwszej pomocy przy obniżonej odporności. Czy faktycznie mleko z miodem na przeziębienie to taki dobry pomysł? Samo mleko nie wykazuje żadnych właściwości leczniczych, oprócz dostarczania do organizmu żywych kultur bakterii, wapnia i kilku innych mikroelementów. Sekretem tej mikstury są zastosowane dodatki. Oprócz miodu warto dorzucić trochę świeżego czosnku bogatego w związki siarki, działające antyseptycznie i mobilizujące białe krwinki do działania. Można dodać również trochę imbiru dla wzmocnienia działania przeciwwirusowego i ochronnego.
Jakkolwiek mleko z czosnkiem na przeziębienie jest skuteczną mieszanką, nie u każdego można ją zastosować. Taki napój podrażnia gardło, ponadto czosnek jest niepolecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią, ponieważ jego ostry smak przenika do mleka i może zniechęcać dziecko do ssania piersi. Czosnku powinny unikać również osoby chore na cukrzycę, zwłaszcza stosujące insulinę w formie zastrzyków, ponieważ czosnek powoduje zwiększenie wydzielania insuliny w organizmie.
Mikstury na przeziębienie
W domowych spiżarniach lub apteczkach można jeszcze spotkać własnej roboty nalewki i mikstury. Przygotowanie takiej mieszanki jest proste, a jej zaletą jest to, że można ją długo przechowywać i podawać natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów infekcji.
Do mikstury na przeziębienie z czosnku, miodu i cytryny potrzebujesz:
- 3 cytryny
- 10 ząbków polskiego czosnku
- 1 szklanka prawdziwego miodu np. lipowego
Sok z cytryny należy wycisnąć i razem z miąższem przelać do przygotowanego wcześniej wyparzonego słoika. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do soku z cytryny, a następnie dolać szklankę miodu i dokładnie wymieszać. Skrystalizowany miód można podgrzać, ale nie więcej niż do temperatury 45°C. Słoik z tak przygotowaną mieszanką należy odłożyć do lodówki na około 3 doby. Syrop można przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie. W okresie choroby dawkować: dzieci 3 razy dziennie 1 łyżeczka – dorośli 3 razy dziennie 1 łyżka.
Przepis na nalewkę imbirową na przeziębienie (bez alkoholu)
Nalewki zwyczajowo produkowane są na bazie alkoholu, jednak ten podczas infekcji jest kiepskim pomysłem. Za jego stosowaniem nie przemawia absolutnie nic, prócz właściwości konserwujących.
Dlatego przedstawiamy o wiele zdrowszą alternatywę dla alkoholowych nalewek – syrop z imbiru, miodu lipowego i cytryny. Przygotowuje się go podobnie jak poprzedni przepis. Cytrynę wyciśnij, a świeży imbir pokrój w cienkie plasterki, następnie wrzuć wszystko do słoika i zalej szklanką miodu. Po 3 dniach nalewka jest gotowa. Smaczna, zdrowa i bezalkoholowa, a co najważniejsze bez obaw można ją podawać dzieciom i dorosłym.
Podobnych, łatwych do zrobienia przepisów jest oczywiście o wiele więcej. Warto podpatrzeć niektóre tajemnice naszych babć, by ta cenna wiedza nie przepadła gdzieś w zapomnienie. A jeśli chcesz dowiedzieć się jak zapobiegać przeziębieniom i szybko podnieć odporność organizmu, zachęcamy do lektury artykułu „Co na przeziębienie – jak szybko i skutecznie podnieść odporność organizmu?".