kontrast off Przeszukaj artykuły
Nasz profil na Facebook
AMOL
CZY WIESZ, ŻE...

Co jeść, by nie dać się przeziębieniu?

 

Aktywny tryb życia oraz racjonalna dieta to najlepsze sposoby na naturalne wzmocnienie układu odpornościowego. Wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi różnorodne składniki odżywcze, w tym m.in. witaminy, białka, tłuszcze i sole mineralne, które stanowią skuteczna narzędzia do walki z przeziębieniem. Za sprawą zdrowych, urozmaiconych produktów żywieniowych możemy nie tylko skutecznie przeciwstawiać się wirusom, ale również znacznie szybciej i efektywniej bronić się przed nimi, gdy dopadnie nas choroba.

Dieta na przeziębienie bogata w warzywa i owoce 

Właściwie wszystkie warzywa i owoce, szczególnie te z ekologicznych upraw, są skarbnicą witamin i minerałów. Przez cały rok powinniśmy po każdym posiłku sięgać po owoc lub warzywo w różnorodnych postaciach: na surowo, w deserach, koktajlach, sokach czy musach. W sezonach największej zapadalności na przeziębienie warto wybierać te rośliny, które wykazują największy potencjał antyoksydacyjny i wysoką zawartość witamin, szczególnie witaminę C.

Oto przykłady warzyw i owoców szczególnie zalecanych podczas przeziębienia, a jednocześnie łatwo dostępnych przez cały rok:

Marchew. Zawiera bardzo dużo beta-karotenu, któremu zawdzięcza swój charakterystyczny, pomarańczowy kolor. Beta-karoten wraz z witaminą C i A zaliczany jest do związków o bardzo silnym działaniu antyoksydacyjny. Dodatkowo sprzyja rozwojowi komórek odpornościowych i pomaga utrzymać w prawidłowym stanie błonę śluzową dróg oddechowych, utrudniając przenikanie wirusów do krwi. Marchew jest również skarbnicą witamin C, E, K oraz witamin z grupy B, a także wapnia, miedzi, potasu, fosforu, żelaza oraz jodu. Najlepiej spożywać ją na surowo, np. w postaci surówek lub sałatek.

Natka pietruszki. Natka pietruszki to „pozycja obowiązkowa” w diecie wszystkich osób, które chcą wspierać swoją odporność. Przede wszystkim jest najlepszym naturalnym sposobem na dostarczenie organizmowi dużych ilości żelaza. Żelazo wspiera produkcję przeciwciał i hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych, a więc jest niezbędne do podjęcia skutecznej walki z przeziębieniem. Wystarczy 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki, dodanej do zupy lub sałatki, by uzupełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A i C. Warto ją jeść systematycznie, ale zimą możemy mieć utrudniony dostęp do świeżej, ekologicznej natki pietruszki. Można więc spróbować hodować ją samodzielnie w doniczce. Swoje wartości odżywcze zachowuje również mrożona natka.

Czosnek i cebula. Te dwa niezwykle aromatyczne warzywa to „numer jeden” wśród naturalnych sposobów na walkę z przeziębieniem. Wykazują właściwości mobilizujące układ odpornościowy i działają bakteriobójczo. Cebula to przede wszystkim mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B i siarczków, hamujących rozwój infekcji, utrudniających zarazkom wnikanie do organizmu i przyspieszających zwalczanie przeziębienia. Siła czosnku tkwi w allicynie, która niszczy wiele rodzajów wirusów wywołujących przeziębienie. Podobnie jak w przypadku marchewki i natki pietruszki, warzywa te najlepiej jeść na surowo, jako dodatek do surówek, sałatek czy kanapek. Od wieków znane i stosowane są również syropy i różnorodne mikstury przygotowywane na bazie czosnku lub cebuli.

 ● Owoce cytrusowe. Spośród owoców najlepsze właściwości w zakresie budowania systemu odporności wykazują cytrusy przez wzgląd na dużą zawartość witaminy C. Witamina C pobudza produkcję interferonu, czyli białka odpowiedzialnego za niszczenie wirusów chorobotwórczych. Dodatkowo zwiększa odporność błon śluzowych i uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych, uniemożliwiając wirusom przenikanie do organizmu. Warto więc włączyć do codziennej diety przede wszystkim grejpfrut, ale również pomarańcze i cytryny.

Przeziębienie - dieta wzmacniająca odporność 

Oprócz owoców i warzyw warto sięgnąć również po inne naturalne produkty, które również bogate są w inne składniki odżywcze, wspomagające nasz organizm w walce z przeziębieniem. Są to m.in.:

Ryby. O tym, że ryby mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, wie zapewne każdy. Nie wszyscy wiedzą jednak, że zawarte w mięsie rybim składniki mogą pomóc nam w walce z przeziębieniem. Dzieje się tak przede wszystkim za sprawą kwasów omega-3, które dostarczają niezbędnego budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych i eikozanoidów, usprawniających pracę układu odpornościowego. Zaleca się spożywanie ryb przynajmniej 2 razy w tygodniu. Warto sięgnąć po takie gatunki jak m.in. łosoś, tuńczyk, halibut, makrela, sardynki. 

Fermentowane produkty mleczne. Produkty tego rodzaju, w tym jogurty i kefiry, zawierają probiotyki, które aktywizują układ odpornościowy i chronią organizm przed chorobami. Są skarbnicą wapnia, witamin, mikroelementów i wpływają korzystnie na naturalną florę bakteryjną. Warto jednak pamiętać, że pozytywne rezultaty można osiągnąć jedynie poprzez regularne spożywanie produktów mlecznych.

Miód. Miód warto jeść zarówno profilaktycznie, jak i podczas przeziębienia. To źródło kwasów organicznych, aminokwasów, enzymów, mikroelementów i witamin z grupy B. Dzięki tym składnikom miód wykazuje wiele zdrowotnych właściwości, m.in. wspiera układ odpornościowy, sprzyja produkcji białek, hormonów i enzymów niezbędnych do walki z wirusami, działa antywirusowo i bakteriobójczo, chroni drogi oddechowe przed rozwojem infekcji, łagodzi suchość i drapanie w gardle, rozgrzewa i wspomaga organizm w regeneracji.