CZY WIESZ, ŻE...

Co jeść, by nie dać się przeziębieniu?

 

Aktywny tryb życia oraz racjonalna dieta to najlepsze sposoby na naturalne wzmocnienie układu odpornościowego. Wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi różnorodne składniki odżywcze, w tym m.in. witaminy, białka, tłuszcze i sole mineralne, które stanowią skuteczna narzędzia do walki z przeziębieniem. Za sprawą zdrowych, urozmaiconych produktów żywieniowych możemy nie tylko skutecznie przeciwstawiać się wirusom, ale również znacznie szybciej i efektywniej bronić się przed nimi, gdy dopadnie nas choroba.

Dieta na przeziębienie bogata w warzywa i owoce 

Właściwie wszystkie warzywa i owoce, szczególnie te z ekologicznych upraw, są skarbnicą witamin i minerałów. Przez cały rok powinniśmy po każdym posiłku sięgać po owoc lub warzywo w różnorodnych postaciach: na surowo, w deserach, koktajlach, sokach czy musach. W sezonach największej zapadalności na przeziębienie warto wybierać te rośliny, które wykazują największy potencjał antyoksydacyjny i wysoką zawartość witamin, szczególnie witaminę C.

Oto przykłady warzyw i owoców szczególnie zalecanych podczas przeziębienia, a jednocześnie łatwo dostępnych przez cały rok:

Marchew. Zawiera bardzo dużo beta-karotenu, któremu zawdzięcza swój charakterystyczny, pomarańczowy kolor. Beta-karoten wraz z witaminą C i A zaliczany jest do związków o bardzo silnym działaniu antyoksydacyjny. Dodatkowo sprzyja rozwojowi komórek odpornościowych i pomaga utrzymać w prawidłowym stanie błonę śluzową dróg oddechowych, utrudniając przenikanie wirusów do krwi. Marchew jest również skarbnicą witamin C, E, K oraz witamin z grupy B, a także wapnia, miedzi, potasu, fosforu, żelaza oraz jodu. Najlepiej spożywać ją na surowo, np. w postaci surówek lub sałatek.

Natka pietruszki. Natka pietruszki to „pozycja obowiązkowa” w diecie wszystkich osób, które chcą wspierać swoją odporność. Przede wszystkim jest najlepszym naturalnym sposobem na dostarczenie organizmowi dużych ilości żelaza. Żelazo wspiera produkcję przeciwciał i hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych, a więc jest niezbędne do podjęcia skutecznej walki z przeziębieniem. Wystarczy 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki, dodanej do zupy lub sałatki, by uzupełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A i C. Warto ją jeść systematycznie, ale zimą możemy mieć utrudniony dostęp do świeżej, ekologicznej natki pietruszki. Można więc spróbować hodować ją samodzielnie w doniczce. Swoje wartości odżywcze zachowuje również mrożona natka.

Czosnek i cebula. Te dwa niezwykle aromatyczne warzywa to „numer jeden” wśród naturalnych sposobów na walkę z przeziębieniem. Wykazują właściwości mobilizujące układ odpornościowy i działają bakteriobójczo. Cebula to przede wszystkim mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B i siarczków, hamujących rozwój infekcji, utrudniających zarazkom wnikanie do organizmu i przyspieszających zwalczanie przeziębienia. Siła czosnku tkwi w allicynie, która niszczy wiele rodzajów wirusów wywołujących przeziębienie. Podobnie jak w przypadku marchewki i natki pietruszki, warzywa te najlepiej jeść na surowo, jako dodatek do surówek, sałatek czy kanapek. Od wieków znane i stosowane są również syropy i różnorodne mikstury przygotowywane na bazie czosnku lub cebuli.

 ● Owoce cytrusowe. Spośród owoców najlepsze właściwości w zakresie budowania systemu odporności wykazują cytrusy przez wzgląd na dużą zawartość witaminy C. Witamina C pobudza produkcję interferonu, czyli białka odpowiedzialnego za niszczenie wirusów chorobotwórczych. Dodatkowo zwiększa odporność błon śluzowych i uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych, uniemożliwiając wirusom przenikanie do organizmu. Warto więc włączyć do codziennej diety przede wszystkim grejpfrut, ale również pomarańcze i cytryny.

Przeziębienie - dieta wzmacniająca odporność 

Oprócz owoców i warzyw warto sięgnąć również po inne naturalne produkty, które również bogate są w inne składniki odżywcze, wspomagające nasz organizm w walce z przeziębieniem. Są to m.in.:

Ryby. O tym, że ryby mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, wie zapewne każdy. Nie wszyscy wiedzą jednak, że zawarte w mięsie rybim składniki mogą pomóc nam w walce z przeziębieniem. Dzieje się tak przede wszystkim za sprawą kwasów omega-3, które dostarczają niezbędnego budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych i eikozanoidów, usprawniających pracę układu odpornościowego. Zaleca się spożywanie ryb przynajmniej 2 razy w tygodniu. Warto sięgnąć po takie gatunki jak m.in. łosoś, tuńczyk, halibut, makrela, sardynki. 

Fermentowane produkty mleczne. Produkty tego rodzaju, w tym jogurty i kefiry, zawierają probiotyki, które aktywizują układ odpornościowy i chronią organizm przed chorobami. Są skarbnicą wapnia, witamin, mikroelementów i wpływają korzystnie na naturalną florę bakteryjną. Warto jednak pamiętać, że pozytywne rezultaty można osiągnąć jedynie poprzez regularne spożywanie produktów mlecznych.

Miód. Miód warto jeść zarówno profilaktycznie, jak i podczas przeziębienia. To źródło kwasów organicznych, aminokwasów, enzymów, mikroelementów i witamin z grupy B. Dzięki tym składnikom miód wykazuje wiele zdrowotnych właściwości, m.in. wspiera układ odpornościowy, sprzyja produkcji białek, hormonów i enzymów niezbędnych do walki z wirusami, działa antywirusowo i bakteriobójczo, chroni drogi oddechowe przed rozwojem infekcji, łagodzi suchość i drapanie w gardle, rozgrzewa i wspomaga organizm w regeneracji.




Amol postać: płyn doustny, płyn do stosowania na skórę. Skład: produkt złożony. Wskazania: zewnętrznie: w celu poprawy złego samopoczucia, np.: w przebiegu przeziębienia (do nacierań), w bólach głowy, bólach mięśniowych, w celu zmniejszenia dolegliwości po ukąszeniach owadów, wewnętrznie: w dolegliwościach trawiennych (dyspeptycznych) np.: wzdęcia, niestrawność. Przeciwwskazania: Preparatu Amol nie wolno stosować: w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu, w astmie oskrzelowej i innych schorzeniach dróg oddechowych, którym towarzyszy silna nadwrażliwość dróg oddechowych, u dzieci poniżej 12 roku życia. Wewnętrznie: niedrożność dróg żółciowych (np. w przebiegu kamicy żółciowej), zapalenie pęcherzyka żółciowego, u osób z przewlekłymi chorobami wątroby, u osób uzależnionych od alkoholu. Zewnętrznie: na uszkodzoną skórę np. przy oparzeniach, wypryskach i ranach otwartych, przy chorobach skóry przebiegających z wysypką, na błony śluzowe oraz w okolicach oczu. Podmiot odpowiedzialny: Orifarm Healthcare A/S, Energivej 15, 5260 Odense S., Dania. Opakowanie: płyn 100 ml, 150 ml, 250 ml.

Tradycyjny produkt leczniczy roślinny z określonymi wskazaniami wynikającymi wyłącznie z długotrwałego stosowania.

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.