Aktywny tryb życia oraz racjonalna dieta to najlepsze sposoby na naturalne wzmocnienie układu odpornościowego. Wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi różnorodne składniki odżywcze, w tym m.in. witaminy, białka, tłuszcze i sole mineralne, które stanowią skuteczna narzędzia do walki z przeziębieniem. Za sprawą zdrowych, urozmaiconych produktów żywieniowych możemy nie tylko skutecznie przeciwstawiać się wirusom, ale również znacznie szybciej i efektywniej bronić się przed nimi, gdy dopadnie nas choroba.
Dieta na przeziębienie bogata w warzywa i owoce
Właściwie wszystkie warzywa i owoce, szczególnie te z ekologicznych upraw, są skarbnicą witamin i minerałów. Przez cały rok powinniśmy po każdym posiłku sięgać po owoc lub warzywo w różnorodnych postaciach: na surowo, w deserach, koktajlach, sokach czy musach. W sezonach największej zapadalności na przeziębienie warto wybierać te rośliny, które wykazują największy potencjał antyoksydacyjny i wysoką zawartość witamin, szczególnie witaminę C.
Oto przykłady warzyw i owoców szczególnie zalecanych podczas przeziębienia, a jednocześnie łatwo dostępnych przez cały rok:
● Marchew. Zawiera bardzo dużo beta-karotenu, któremu zawdzięcza swój charakterystyczny, pomarańczowy kolor. Beta-karoten wraz z witaminą C i A zaliczany jest do związków o bardzo silnym działaniu antyoksydacyjny. Dodatkowo sprzyja rozwojowi komórek odpornościowych i pomaga utrzymać w prawidłowym stanie błonę śluzową dróg oddechowych, utrudniając przenikanie wirusów do krwi. Marchew jest również skarbnicą witamin C, E, K oraz witamin z grupy B, a także wapnia, miedzi, potasu, fosforu, żelaza oraz jodu. Najlepiej spożywać ją na surowo, np. w postaci surówek lub sałatek.
● Natka pietruszki. Natka pietruszki to „pozycja obowiązkowa” w diecie wszystkich osób, które chcą wspierać swoją odporność. Przede wszystkim jest najlepszym naturalnym sposobem na dostarczenie organizmowi dużych ilości żelaza. Żelazo wspiera produkcję przeciwciał i hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych, a więc jest niezbędne do podjęcia skutecznej walki z przeziębieniem. Wystarczy 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki, dodanej do zupy lub sałatki, by uzupełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A i C. Warto ją jeść systematycznie, ale zimą możemy mieć utrudniony dostęp do świeżej, ekologicznej natki pietruszki. Można więc spróbować hodować ją samodzielnie w doniczce. Swoje wartości odżywcze zachowuje również mrożona natka.
● Czosnek i cebula. Te dwa niezwykle aromatyczne warzywa to „numer jeden” wśród naturalnych sposobów na walkę z przeziębieniem. Wykazują właściwości mobilizujące układ odpornościowy i działają bakteriobójczo. Cebula to przede wszystkim mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B i siarczków, hamujących rozwój infekcji, utrudniających zarazkom wnikanie do organizmu i przyspieszających zwalczanie przeziębienia. Siła czosnku tkwi w allicynie, która niszczy wiele rodzajów wirusów wywołujących przeziębienie. Podobnie jak w przypadku marchewki i natki pietruszki, warzywa te najlepiej jeść na surowo, jako dodatek do surówek, sałatek czy kanapek. Od wieków znane i stosowane są również syropy i różnorodne mikstury przygotowywane na bazie czosnku lub cebuli.
● Owoce cytrusowe. Spośród owoców najlepsze właściwości w zakresie budowania systemu odporności wykazują cytrusy przez wzgląd na dużą zawartość witaminy C. Witamina C pobudza produkcję interferonu, czyli białka odpowiedzialnego za niszczenie wirusów chorobotwórczych. Dodatkowo zwiększa odporność błon śluzowych i uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych, uniemożliwiając wirusom przenikanie do organizmu. Warto więc włączyć do codziennej diety przede wszystkim grejpfrut, ale również pomarańcze i cytryny.
Przeziębienie - dieta wzmacniająca odporność
Oprócz owoców i warzyw warto sięgnąć również po inne naturalne produkty, które również bogate są w inne składniki odżywcze, wspomagające nasz organizm w walce z przeziębieniem. Są to m.in.:
● Ryby. O tym, że ryby mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, wie zapewne każdy. Nie wszyscy wiedzą jednak, że zawarte w mięsie rybim składniki mogą pomóc nam w walce z przeziębieniem. Dzieje się tak przede wszystkim za sprawą kwasów omega-3, które dostarczają niezbędnego budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych i eikozanoidów, usprawniających pracę układu odpornościowego. Zaleca się spożywanie ryb przynajmniej 2 razy w tygodniu. Warto sięgnąć po takie gatunki jak m.in. łosoś, tuńczyk, halibut, makrela, sardynki.
● Fermentowane produkty mleczne. Produkty tego rodzaju, w tym jogurty i kefiry, zawierają probiotyki, które aktywizują układ odpornościowy i chronią organizm przed chorobami. Są skarbnicą wapnia, witamin, mikroelementów i wpływają korzystnie na naturalną florę bakteryjną. Warto jednak pamiętać, że pozytywne rezultaty można osiągnąć jedynie poprzez regularne spożywanie produktów mlecznych.
● Miód. Miód warto jeść zarówno profilaktycznie, jak i podczas przeziębienia. To źródło kwasów organicznych, aminokwasów, enzymów, mikroelementów i witamin z grupy B. Dzięki tym składnikom miód wykazuje wiele zdrowotnych właściwości, m.in. wspiera układ odpornościowy, sprzyja produkcji białek, hormonów i enzymów niezbędnych do walki z wirusami, działa antywirusowo i bakteriobójczo, chroni drogi oddechowe przed rozwojem infekcji, łagodzi suchość i drapanie w gardle, rozgrzewa i wspomaga organizm w regeneracji.