kontrast off Przeszukaj artykuły
Nasz profil na Facebook
AMOL
CZY WIESZ, ŻE...

Dieta lekkostrawna. Co jeść, by uniknąć niestrawności?

Dietę lekkostrawną może stosować każdy np. w celu oczyszczenia organizmu, szczególnie zalecana jest jednak w następujących przypadkach:

  • wrzody
  • choroby wątroby i dróg żółciowych
  • stany zapalne błon śluzowych jelit i żołądka
  • pobudliwość jelita grubego
  • choroby infekcyjne, przy których występuje gorączka
  • u osób starszych
  • po operacjach

Dieta lekkostrawna - co jeść? 

Będąc na diecie lekkostrawnej, należy sięgać po odpowiednie produkty, które nie stanowią obciążenia dla organizmu i zostaną jak najszybciej strawione. Po jakie produkty warto zatem sięgnąć?

  • Zalecane jest spożywanie pieczywa pszennego.
  • Dodatkiem do pieczywa mogą być chude wędliny, np. drobiowe lub chudy twaróg.
  • Spośród tłuszczów należy wybierać oliwę z oliwek oraz oleje: słonecznikowy, rzepakowy, sojowy.
  • Z kasz polecane są: manna, jęczmienna, kuskus.
  • Należy sięgać po chude mięsa, np. mięso drobiowe czy schab.
  • Zalecane jest częste spożywanie ryb.
  • Warto sięgać po mleko i produkty mleczne w postaci kefirów, jogurtów, białych i chudych serów i odtłuszczonych serków homogenizowanych.
  • W diecie lekkostrawnej można również sięgać po cukier i słodkie produkty, najlepiej w postaci np. przetworów owocowych, kompotów, galaretek czy dżemów bez pestek.
  • Zaleca się stosowanie wyłącznie łagodnych przypraw, takich jak sól, sok z cytryny, tymianek, majeranek, bazylia, rozmaryn, wanilia, cynamon, lubczyk.
  • W diecie lekkostrawnej bardzo ważną rolę odgrywa również proces przygotowywania potraw. Zaleca się gotowanie dań na parze, w wodzie, pieczenie, duszenie. Niewskazane jest natomiast smażenie w głębokim tłuszczu.

Warzywa i owoce w diecie lekkostrawnej 

W diecie lekkostrawnej możemy sięgać po większość owoców i warzyw, zarówno surowych, jak i podawanych w daniach czy deserach.

Polecane warzywa: marchew, buraki, szpinak, kabaczki, pietruszka, dynia.
Niektóre warzywa powinny być odpowiednio przygotowane przed spożyciem, np. pomidora należy obrać ze skórki. Jarzyny można je gotować w wodzie lub na parze.

Uwaga! Jeśli jesteś na diecie lekkostrawnej, nie powinieneś jeść warzyw marynowanych, wzdymających (np. cebula, kapusta, kalafior, por), nasion strączkowych (np. fasola, groch) i warzyw zasmażanych.

Polecane owoce: jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, banany, maliny, pomarańcze.
Owoce powinny być dojrzałe i najlepiej podawane bez pestek czy skórki. Sprawdzają się również wszelkie desery w formie przecierów.

Uwaga! Będąc na diecie lekkostrawnej, należy unikać gruszek, czereśni, śliwek, daktyli oraz wszystkich owoców niedojrzałych.

Zakazane produkty w diecie lekkostrawnej 

Dieta lekkostrawna jest bardzo urozmaicona, ale niektórych produktów lepiej unikać. Zaliczamy do nich m.in.

  • Pieczywo razowe żytnie i pszenne.
  • Grube kasze, np. pęczak lub gryczana oraz grube makarony.
  • Żółte i topione sery, sery pleśniowe i feta.
  • Tłuste mięsa np. baranina, gęś, kaczka, wieprzowina oraz wszelkie tłuste wędliny, pasztety, konserwy mięsne. Źle tolerowane są również pasztety rybne czy ryby wędzone.
  • Potrawy tłuste i gotowane w głębokim tłuszczu.
  • Spośród deserów nie należy jeść czekolady, słodyczy zawierających tłuszcz i kakao oraz chałwy.
  • Należy zrezygnować z ostrych przypraw, takich jak ocet, pieprz, musztarda, papryka.

Co jeść, gdy pojawi się niestrawność? 

Dieta lekkostrawna polecana jest szczególnie osobom, które cierpią na niestrawność. Potrawy, które zostaną szybko strawione przez nasz organizm, zdecydowanie pomogą uśmierzyć przykre dolegliwości. Zdrową dietę dodatkowo warto urozmaicić ziołami, np. w postaci ciepłych herbatek popijanych małymi łyczkami. Przy niestrawności najlepiej sprawdzają się: mięta pieprzowa, dziurawiec, kwiaty nagietka, nasiona kolendry i kminku. Herbatki i napary można pić zamiast kawy, którą należy odstawić przy problemach z niestrawnością.

Jeśli pomimo lekkostrawnej diety nadal borykamy się z przykrymi dolegliwościami, warto sięgnąć po preparaty ziołowe dostępne w aptece bez recepty, które dodatkowo wspomogą nasz układ trawienny.

Przykładowe potrawy lekkostrawne 

W diecie lekkostrawnej, pomimo pewnych zakazów, mamy dostęp do całego spektrum zdrowych produktów, z których można przygotowywać smaczne potrawy. Każdy posiłek może być urozmaicony, by dostarczyć nam energii do codziennych działań. Oto przykłady:

Przykładowe potrawy na śniadanie 

  • Kajzerka z chudym twarożkiem i świeżym napojem owocowym.
  • Bułeczka z jasnego pieczywa z warzywami i chudą wędliną. Do tego kawa zbożowa.
  • Jajecznica na parze z chlebem orkiszowym i powidłem śliwkowym.

Przykładowe potrawy na II śniadanie 

  • Sucharek z dżemem dyniowym.
  • Kisiel z jabłkiem tartym.
  • Jogurt ze świeżymi owocami.

Przykładowe potrawy na obiad 

  • Krupnik z kaszy jęczmiennej oraz klopsiki drobiowe w sosie koperkowym z ryżem i gotowaną marchewką.
  • Żurek z grzankami oraz ziemniaki purée z indykiem gotowanym w delikatnym sosie z zielonym groszkiem.
  • Zupa jarzynowa oraz potrawka z jagnięciny z kaszą kuskus i jarzynami

Przykładowe potrawy na podwieczorek 

  • Galaretka z jabłkiem i herbatnikami.
  • Kisiel z biszkoptami.
  • Kleik ryżowy z jabłkiem.

Przykładowe potrawy na kolację 

  • Ryż z marmoladą z jabłek.
  • Cukinia przecierana z lanymi kluskami orkiszowymi.
  • Zapiekanka z makaronu i warzyw.