kontrast off Przeszukaj artykuły
Nasz profil na Facebook
AMOL
CZY WIESZ, ŻE...

Mięta pieprzowa – zastosowanie i działanie

Mówiąc o mięcie, najczęściej mamy na myśli miętę pieprzową (lekarską), będącą międzygatunkową mieszanką mięty nadwodnej i mięty zielonej. Głównymi składnikami liści tego ziela są: kwas askorbinowy, karoten, rutyna, apigenina betaina, kwas oleanowy i kwas ursulowy. W lecznictwie używa się liści z mięty pieprzowej oraz pozyskiwanego z nich olejku mięty pieprzowej, a poprzez wymrażanie olejku pozyskiwany jest mentol, który jest wykorzystywany do produkcji kosmetyków, past do zębów, płynów do ust itd.

Liście mięty polecane są przede wszystkim w dolegliwościach żołądkowych związanych z niestrawnością; zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i wytwarzanie żółci oraz usprawniają pracę jelit. Mięty używa się przy zaburzeniach trawienia, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, ma też delikatne właściwości przeciwbakteryjne i odkażające, dlatego bywa stosowana na zmiany skórne.

Mięta pieprzowa na dolegliwości żołądkowe

Najpowszechniejszym, domowym zastosowaniem mięty jest możliwość robienia z niej naparów, które mają pozytywny wpływ na żołądek i cały układ trawienny. Napar z suszonych liści mięty jest bardzo dobrym remedium na bóle żołądka, nudności i zaburzenia trawienia. Jest wskazany po ciężkostrawnych posiłkach, przy kolkach jelitowych i lekkich zatruciach. Napary z liści mięty pieprzowej mają właściwości przeciwskurczowe, rozkurczowe i obniżające napięcie mięśni gładkich. Herbatki, nalewki i olejki z mięty mogą być stosowane w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, wykorzystuje się je także pomocniczo w kamicy żółciowej i żółtaczce po przebytym zapaleniu wątroby.

Na dolegliwości żołądkowe pomaga np. Amol zawierający m.in. olejek z mięty pieprzowej. Wystarczy 10-15 kropli wlanych do herbaty lub na kostkę cukru, by zmniejszyć dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Lek należy przyjmować doraźnie do 3 razy na dobę.

Olejek z mięty pieprzowej na kaszel i ból głowy

Olejek pozyskiwany z mięty znajduje zastosowanie w łagodzeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej oraz w tłumieniu kaszlu. Napar z mięty polecany jest jako środek łagodzący przy migrenie i bólach głowy. Olejek wcierany miejscowo w okolice skroni może zmniejszać bóle głowy, a wcierany w skórę, skutecznie łagodzi nerwobóle i bóle mięśniowe.

Mięta pieprzowa i jej zastosowanie w kuchni

Zarówno świeża, własnoręcznie zebrana lub kupiona mięta, jak i suszone liście oraz olejki, mają szerokie zastosowanie w kuchni. Mięta jest aromatyczną przyprawą, nadającą potrawom świeżego posmaku, można ją stosować do mięs, sałatek i przeróżnych kombinacji dań. Zaparzona i wystudzona świeża mięta z dodatkiem soku z cytryny oraz kostek lodu, doskonale sprawdzi się podczas letnich upałów, a gorący napar może być dodatkiem do ciężkostrawnych dań, podawanych przy rodzinnym stole na co dzień i w trakcie uroczystości.

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Chociaż mięta ma wiele dobroczynnych właściwości, jeśli jest nadużywana, może zaszkodzić. Napary z mięty pieprzowej nie są polecane osobom cierpiącym na nadkwasotę i zgagę ze względu na stymulację wydzielania soku żołądkowego. Olejek miętowy podany doustnie w dawkach większych niż lecznicze może spowodować bóle brzucha, wywoływać wymioty i działać nasennie. Nałożony na skórę może powodować reakcje alergiczne, podrażnienia i zaczerwienienia, dlatego na początku stosowania zaleca się wetrzeć kroplę i sprawdzić, czy nie występują działania niepożądane.

Olejek z mięty, a zwłaszcza nalewka na alkoholu z dodatkiem olejku, nie może być stosowana u niemowląt i małych dzieci ze względu na przenikanie substancji przez skórę oraz możliwość wywołania skurczu krtani i oskrzeli.