Naturalne antybiotyki występują powszechnie w przyrodzie. Mogą skutecznie wspomagać nas w walce z chorobami, stanowiąc alternatywę dla aptecznych preparatów syntetycznych i półsyntetycznych. Przekonaj się, jakie produkty wykazują właściwości antybiotyczne, jak należy je stosować i kiedy warto po nie sięgnąć.
Pierwszy antybiotyk, penicylina, był odkryty dość przypadkowo w 1928 roku przez Alexandra Fleminga. Po kilkunastu latach badań został wprowadzony na rynek jako lek stosowany w leczeniu m.in. różnego rodzaju zakażeń bakteryjnych. I chociaż obecnie antybiotyki kojarzą nam się głównie z preparatami syntetycznymi i półsyntetycznymi, warto pamiętać, że swój początek miały w związkach pochodzenia naturalnego.
Antybiotyki są powszechnie stosowane w leczeniu różnego rodzaju infekcji. Wykazują właściwości bakteriobójcze lub bakteriostatyczne. Uszkadzają lub zupełnie eliminują organizmy drobnoustrojów chorobotwórczych, hamują proces ich namnażania w organizmie, a jednocześnie nie szkodzą ludzkim tkankom. Cechują się wysoką skutecznością, dlatego są bardzo często stosowane w walce z chorobami.
Niestety antybiotyki bywają niekiedy nadużywane przez pacjentów, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Dodatkowo wykazano, że bakterie chorobotwórcze mogą stopniowo uodparniać się na zażywane substancje zawarte w antybiotykach, przez co leki przestają być skuteczne. Warto więc skierować swoją uwagę w stronę alternatywnego rozwiązania, jakim są naturalne antybiotyki. Lista najważniejszych z nich znajduję się w dalszej części artykułu.
Zalety naturalnych antybiotyków
Natura dostarcza nam wiele różnorodnych możliwości skutecznej i bezpiecznej walki z bakteriami, wirusami czy grzybami. Naturalne antybiotyki znajdziemy w naszej kuchni, pobliskim warzywniaku czy sklepie z ziołami! Odpowiednio dobrane produkty pomogą nam m.in. w profilaktyce przeziębienia czy grypy, jak i podczas zwalczania pierwszych objawów.
Najważniejszym atutem jest ogólna dostępność większości produktów spożywczych, wykazujących właściwości antybiotyczne. Czosnek, miód, cytrynę, cebulę, oregano, bazylię czy cynamon znajdują się w praktycznie każdej kuchni. Spożywane z umiarem są zupełnie bezpieczne dla naszego zdrowia, można po nie sięgać praktycznie codziennie.
Kolejną zaletą z perspektywy medycznej jest fakt, iż nie przyczyniają się do uodparniania się bakterii. Nawet długotrwałe stosowanie naturalnych antybiotyków nie powoduje powstawania odporności bakteryjnej, co zostało zaobserwowane w przypadku syntetycznych leków.
Pamiętajmy jednak, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem, zawsze warto w pierwszej kolejności skonsultować się z lekarzem.
Naturalne antybiotyki — czosnek, miód, cytryna
Wśród naturalnych antybiotyków na uwagę zasługują trzy kluczowe produkty — czosnek, miód i cytryna. Są łatwo dostępne, a jednocześnie korzystnie wpływają na zdrowie. A oto kilka dowodów na skuteczność poszczególnych produktów:
- Czosnek
Czosnek jest najczęściej stosowanym, a jednocześnie powszechnie dostępnym naturalnym antybiotykiem. Pomimo swojego specyficznego zapachu, który nie wszystkim przypada do gustu, nie można mu odmówić wielu zdrowotnych właściwości, takich jak m.in. zapobieganie rozwojowi bakterii chorobotwórczych, zwalczanie infekcji czy obniżanie ciśnienia krwi.
Za działanie antybiotyczne czosnku odpowiada m.in. allicyna. Tak naprawdę jednak większe właściwości bakteriobójcze od allicyny wykazują produkty jej rozpadu, czyli wielosiarczki. Czosnek stosowany jest w przypadku wielu chorób bakteryjnych i wirusowych, w tym głównie przy dolegliwościach górnego odcinka dróg oddechowych.
Kluczową rolę w terapii odgrywa aromat czosnku. Jeżeli nie ma specyficznego aromatu, nie ma działania bakteriobójczego, dlatego mało skuteczne będzie połknięcie główki czosnku w całości, czy przyjmowanie go w formie tabletek. Czosnek poddany obróbce termicznej, np. gotowany lub smażony, również nie wykazuje (lub w bardzo niewielkim stopniu) właściwości bakteriobójczych. Dopiero rozdrobniony czosnek może być uważany za naturalny antybiotyk.
Podczas rozgniatania czosnku uwalnia się allinaza — enzym, pod którego wpływem powstają związki wykazujące działanie antybiotykowe (m.in. allicyna i tiosulfinat). Oprócz allinazy uaktywnia się również substancja czynna o nazwie ajoen, która wspiera limfocyty w walce z wirusami powodującymi infekcje. Najpełniej wykorzystamy zdrowotne właściwości czosnku, jeśli rozgnieciemy go ok. 10 minut przed spożyciem.
- Miód
Miód jest nie tylko smaczny, ale również pomaga zwalczać bakterie na kilka różnych sposobów. Wykazuje właściwości osmotyczne, tzn. odwadnia komórkę bakteryjną, prowadząc do jej zupełnej eliminacji. Ma zdolność zwalczania infekcji oraz utrudnia rozwój i uodparnianie się patogenów w naszym organizmie. Składniki zawarte w miodzie sprawiają, że bakterie stają się mniej inwazyjne, a jednocześnie bardziej podatne na konwencjonalne antybiotyki. Zatem nawet jeśli lekarz przepisał nam tradycyjne antybiotyki, łyżeczka miodu może dodatkowo wspomóc je w działaniu!
- Cytryna
Cytryna znana jest przede wszystkim z dużej zawartości witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Warto po nią sięgnąć profilaktycznie w okresie jesiennym, zimowym i wiosennym, kiedy ryzyko różnorodnych infekcji bakteryjnych i wirusowych jest największe.
Cytryna często stanowi dodatek do gorącej herbaty. Niestety pod wpływem wysokiej temperatury witamina C zawarta w owocu traci swoje zdrowotne właściwości. Lepiej więc wykorzystać cytrynę np. jako dodatek do sałatek, deserów czy zimnych napojów.
Zrób to sam!
Czosnek + Miód + Cytryna, czyli naturalny antybiotyk w postaci syropu
Przygotuj: 3 cytryny, 10 ząbków czosnku, 1 szklankę miodu (naturalnego, najlepiej lipowego)
Wykonaj: Przygotuj słoik, w którym później umieścisz syrop. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok wraz z miąższem. Wyciśnięty sok z cytryny (bez pestek) wlej do słoika. Obierz czosnek. Każdy ząbek przeciśnij przez praskę. Dodaj do soku z cytryny. Szklankę miodu wlej do słoika. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj. Zakręć słoik i wstaw do lodówki na 3 doby. Syrop może być przechowywany w lodówce przez ok. 2-3 tygodnie.
Spożywaj: Profilaktycznie: dzieci - 1 łyżeczka dziennie, dorośli - 1 łyżka dziennie
Podczas choroby: dzieci - 1 łyżeczka 3 razy dziennie, dorośli - 1 łyżka 3 razy dziennie
Lista naturalnych antybiotyków
Naturalnych antybiotyków w przyrodzie jest bardzo wiele. Oto lista najskuteczniejszych, a jednocześnie ogólnie dostępnych produktów spożywczych o właściwościach antybiotycznych:
Oregano - stosowane jako przyprawa przy zapaleniu oskrzeli oraz dolegliwościach przewodu pokarmowego
Tymianek - w postaci olejku eterycznego przy infekcjach dróg oddechowych (właściwości wykrztuśne)
Szałwia lekarska - jako napar, płukanka, napój lub roztwór do inhalacji przy anginie i towarzyszącym jej bólom gardła
Czystek - napar herbaciany poprawia odporność organizmu, wspomagając leczenie chorób gardła oraz kaszlu
Szałwia - stosowana w formie okładów lub płukanki przy dolegliwościach oddechowych, żołądkowych, kłopotach z jamą ustną oraz do regulacji gorączki
Bazylia - przyprawa wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
Cynamon - stosowany jako przyprawa wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Zawiera antyoksydanty, wspomagające działanie układu odpornościowego
Nagietek - stosowany jako napar herbaciany do zwalczania wirusów grypy
Nasturcja mniejsza - silny naturalny antybiotyk działający przeciwko bakteriom powodującym choroby zapalne dróg moczowych i nerek, a także podczas zapalenia dróg oddechowych. Stosowana jako napar herbaciany
Nawłoć pospolita - wspomagająca leczenie nerek i pęcherza moczowego dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwgrzybiczym. Stosowana m.in. jako napar herbaciany
Sosna zwyczajna - stosowana w formie olejku, syropu, naparów herbacianych działa bakteriobójczo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Zalecana przy zapaleniu oskrzeli, zapaleniu krtani, kaszlu, kataru i przeziębień
Kurkuma - stosowana jako przyprawa wykazuje właściwości przeciwzapalne
Aloes - wykazuje właściwości podobne do penicyliny, działając przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Stosowany w postaci soku lub zmiksowanego miąższu
Echinacea - stosowana w postaci naparu herbacianego pomaga przy infekcjach dróg oddechowych, zmniejsza stany zapalne, działa bakteriobójczo, wspomaga odporność
Propolis (kit pszczeli) - stosowany jako nalewki, wyciągi lub w postaci tabletek wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Pomaga zwalczać choroby infekcyjne (m.in. grypę, zapalenie oskrzeli, zatok czy migdałków). Stosowanie propolisu należy skonsultować z lekarzem
Lapacho - stosowany jako napar z suszonej kory drzewa lapacho wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Podawany w przypadku chorób wywołanych przez wirusy, bakterie i grzyby
Naturalne antybiotyki roślinne, które znajdziesz w swojej kuchni
W przyrodzie istnieje wiele roślin wykazujących właściwości antybiotyczne. Warto zwrócić uwagę na te spośród nich, które wykazują największą skuteczność, a jednocześnie są łatwo dostępne. Któż nie ma w swojej kuchni cebuli! Cebula to jeden z najbardziej cennych naturalnych antybiotyków. Działa podobnie jak czosnek za sprawą allicyny, która eliminuje bakterie chorobotwórcze. Powinna być spożywana na surowo, np. w postaci syropu (środek wykrztuśny i przeciwkaszlowy).
Kolejną rośliną, która może być stosowana jako naturalny antybiotyk, jest imbir. Najczęściej podawany jest w przypadku przeziębień. Wykazuje właściwości napotne, odkażające i przeciwzapalne. Wspomóc organizm w walce z katarem czy bólem gardła. Może być podawany m.in. jako napar, nalewka dodatek do herbat.
Działanie antybakteryjne wykazuje również kapusta kiszona, naturalnie wspomagająca system immunologiczny. W walce z bakteriami chorobotwórczymi może pomóc nam również żurawina, która jest nie tylko smaczna, ale również świetnie wspomoże nasz organizm w walce z infekcjami dróg moczowych.