CZY WIESZ, ŻE...

Jak przygotować zdrowe nalewki domowe?

Nalewki domowej roboty są bardzo proste w przygotowaniu, a co najważniejsze - wykazują korzystne działanie na organizm. Posiadając w spiżarni nalewkę z ziół, malin, jeżyn czy wiśni, możemy sięgnąć po nią w każdej chwili, gdy pojawi się grypa, ból brzucha lub głowy, nieestetyczne wypryski skórne itd. Nalewki wykazują różnorodne właściwości w zależności od tego, z jakiej rośliny zostały przygotowane.

Zastanawiasz się, jaka nalewka na przeziębienie, jaka na trawienie lub problemy żołądkowe, a która ziołowo-alkoholowa mikstura pomoże na zbyt wysokie ciśnienie? Poznaj przykłady najczęściej stosowanych nalewek raz z prostymi przepisami, dzięki którym z łatwością przygotujesz je samodzielnie w domu.

Nalewka ziołowa

Zdrowotne nalewki przygotowywane są z bardzo wielu ziół, m.in. macierzanki, arcydzięgla, kminku, skrzypu, żeń-szenia itd. Można je kupić gotowe w sklepach zielarskich albo w prosty sposób przygotować samodzielnie w domu.

Właściwości nalewek ziołowych wynikają przede wszystkim z działania alkoholu, który pozwala wyciągnąć z ziół nierozpuszczalne w wodzie substancje czynne o walorach leczniczych. Najczęściej stosujemy nalewki ziołowe na trawienie, obniżenie ciśnienia, rozgrzanie organizmu przy przeziębieniu czy grypie, złagodzenie dolegliwości żołądkowych, przy bólach głowy i migrenie itd. Ich działanie zależy przede wszystkim od specyfiki zastosowanych ziół.

Nalewki przygotowujemy najczęściej z suszonych ziół, które zalewamy alkoholem (czasami dodaje się również cukier lub miód). W taki sposób tworzy się ekstrakt, który trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętych butelkach w pozycji pionowej. Nalewka ziołowa powinna jak najdłużej leżakować, najlepiej aż do ostatecznej zmiany koloru płynu.

Nalewka malinowa (malinówka)

Nalewka malinowa domowej roboty, przygotowana ze świeżych, ekologicznych owoców, wspiera organizm w walce z objawami przeziębienia, dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi i bólem miesiączkowym. Jest nie tylko smaczna, ale również wykazuje właściwości korzystne dla naszego zdrowia.

Działania nalewki malinowej

  • Na grypę i przeziębienie. Malinówka zawiera wiele kwasów organicznych - jabłkowy, cytrynowy, salicylowy - wspierających proces oczyszczania organizmu z toksyn. Kwas salicylowy działa podobnie jak aspiryna, ponieważ pobudza gruczoły potowe, powodując ochłodzenie organizmu i obniżenie temperatury ciała (właściwości przeciwgorączkowe). Jak stosować malinówkę jako środek napotny? Wystarczy 2-3 łyżeczki nalewki wlać do gorącej herbaty i wypić przed snem.
  • Na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Liście z malin wykazują działanie ściągające i przeciwzapalne. Oprócz tego pomagają hamować rozwój bakterii jelitowych, zmniejszając objawy biegunki. Nalewka z owoców i liści malin zalecana jest osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi.
  • Na kobiece dolegliwości. Nalewka z malin działa rozkurczowo na mięśnie gładkie (np. macicy), dlatego może pomóc złagodzić ból miesiączkowy.
  • Na wzmocnienie serca. Nalewka z malin może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnić serce oraz sprzyja hamowaniu procesów miażdżycowych, ale pod jednym warunkiem - gdy jest spożywana w umiarkowanych ilościach. Takie działanie malinówka zawdzięcza m.in. potasowi, magnezowi, wapniowi. Dodatkowo zawarte w niej żelazo i miedź wykazują właściwości krwiotwórcze i mogą wspomóc w leczeniu anemii.

Przepis na nalewkę z malin

Przepisów na nalewkę z malin jest bardzo wiele. Właściwości malin można uzupełniać innymi składnikami np. miodem lipowym, miętą, pieprzem, goździkami. Bazą alkoholową może być wódka, gin, brandy, bimber. Poniżej przepis na podstawową malinówkę na spirytusie.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych malin
  • 0,5 kg cukru
  • 10 g suszonych liści malin
  • 0,5 l spirytusu
  • duży słój

Maliny wrzucamy do słoja, zasypujemy cukrem, dodajemy liście i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na ok. 6 tygodni. Co kilka dni warto wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przecedzamy nalewkę i przelewamy do butelek. Zaleca się, aby malinówka przed spożyciem leżakowała przynajmniej przez ok. 6 miesięcy. Nalewkę można pić po jednej łyżce stołowej 2-3 razy dziennie w przypadku wystąpienia dolegliwości. Można ją dodawać do herbaty.

Nalewka z jeżyn (jeżynówka)

Domowa nalewka z jeżyn swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim antocyjanom, czyli przeciwutleniaczom, które wzmacniają i odtruwają serce. Dodatkowo zawiera dużo witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne i zwiększa ich elastyczność.

Działanie nalewki z jeżyn

  • Na grypę i przeziębienie. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i napotnie. Pomaga łagodzić takie objawy jak katar, ból gardła i gorączka. Podczas dolegliwości można sięgnąć gorącą herbatę z 1-2 łyżeczkami jeżynówki. Po wypiciu naparu należy udać się do łóżka na spoczynek pod ciepłym kocem.
  • Na dolegliwości kobiece i PMS. Jeżynówka działa łagodząco na objawy typowe dla zespołu napięcia przedmiesiączkowego, polecana jest również kobietom w okresie menopauzy. Zawiera wiele fitoestrogenów, czyli naturalnych estrogenów roślinnych, które działają w organizmie podobnie jak żeńskie hormony.

Przepis na domową nalewkę z jeżyn

  • 1 l wyciśniętego soku z dojrzałych i świeżych jeżyn
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 kg cukru

Do soku z jeżyn dodajemy wódkę i cukier. Całość mieszamy i odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie przecedzamy nalewkę i przelewamy do butelek. Nalewka powinna leżakować przez ok. 6 miesięcy.

Nalewka z wiśni (wiśniówka)

Nalewka z wiśni zalecana jest w przypadku dolegliwości układu krążenia, wspomaga pracę układu pokarmowego i pomaga obniżyć gorączkę.

Działanie nalewki z wiśni

  • Na problemy z układem krążenia. Za właściwości wiśniówki odpowiada głównie potas (pomaga kontrolować ciśnienie krwi), magnez (uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, zapobiega zapaleniu tętnic i powstawaniu skrzepów oraz żylaków, przeciwdziała obrzękom), żelazo (wspomaga proces rozprowadzania tlenu do komórek).
  • Na problemy z układem pokarmowym. Wiśniówka działa stymulująco na pracę żołądka. Ponadto wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
  • Na gorączkę. Wiśniówka wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Pomaga obniżyć gorączkę.

Przepis na domową nalewkę z wiśni

  • 1 litr spirytusu
  • 600 ml przegotowanej wody
  • 1 kg dojrzałych wiśni
  • cukier

Do słoja wkładamy wydrylowane wiśnie i zasypujemy cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy część spirytusu (600 ml) z wodą, po czym zalewamy wiśnie. Odstawiamy słój w ciemne miejsce przynajmniej na 4 tygodnie. Po tym czasie do syropu dolewamy resztę spirytusu i odstawiamy na kolejne 3 miesiące. Następnie przecedzamy nalewkę i przelewamy do butelek.

Nalewka z bursztynu

Zastosowanie bursztynu w nalewce nie jest zbyt powszechne, ale taka alkoholowa mikstura przygotowana w domu może przydać się w przypadku wielu dolegliwości zdrowotnych. Należy jednak pamiętać, że bursztyn, podobnie jak miód, traci swoje właściwości w wysokich temperaturach.

Działanie nalewki z bursztynu

  • Na przeziębienie i grypę. Zalecane jest picie nalewki w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Można również nacierać nią ciało, plecy i klatkę piersiową w przypadku wysokiej gorączki. Stosowana jako płukanka działa uśmierzająco na stany zapalne gardła.
  • W stanach zapalnych dróg moczowych, nerek, przy wrzodach żołądka i dwunastnicy.
  • Na zapalenie płuc i oskrzeli. W przypadku tych dolegliwości należy nacierać nalewką plecy i klatkę piersiową.
  • Na bóle głowy i migreny. Łagodzenie dolegliwości może wspomóc delikatne wmasowywanie nalewki w skronie.
  • Na bóle reumatyczne. Dolegliwości pomoże złagodzić nacieranie chorych stawów.

Przepis na nalewkę z bursztynu

  • 20-25 g bursztynu w drobnych kawałkach (okruchy bursztynowe można zebrać nad morzem, kupić na giełdzie minerałów lub w sklepach zielarskich)
  • 100 ml spirytusu 95%

Kawałki bursztynu wsypujemy do butelki i zalewamy spirytusem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-14 dni, codziennie mieszając. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.

Nalewka z dziurawca

Dziurawiec od wieków wykorzystywany był w ludowej medycynie jako roślina skutecznie wspomagająca łagodzenie różnorodnych dolegliwości zdrowotnych. Może występować również w formie nalewki, która stosowana jest przede wszystkim w przypadku złego samopoczucia, a także problemów wynikających z zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Działanie nalewki z dziurawca

  • Na problemy z wątrobą i drogami żółciowymi, niestrawność i wzdęcia.
  • Na ból stawów i korzonków. Zaleca się nacieranie nalewką obolałych miejsc.
  • Na poprawę nastroju, ukojenie nerwów, złagodzeniu napadów depresji, problemy z bezsennością.

Przepis na nalewkę z dziurawca

  • dwie pełne garście kwiatów dziurawca
  • 1 l wódki

Dziurawiec zalewamy wódką i odstawiamy na ok. 3 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przecedzamy. W przypadku dolegliwości można spożywać 10-15 kropel nalewki rozcieńczonej z łyżką wody.

Nalewka z głogu

Nalewka z głogu ma wspaniały aromat, a dodatkowo wykazuje korzystne działanie na nasz organizm. Niestety zbieranie owoców głogu nie należy do najłatwiejszych zadań, ponieważ porastają go kolce. Co więcej, owoce powinny być zbierane po przymrozkach (jeśli tego nie zrobiliśmy, to po zbiorze należy umieścić je w zamrażarce).

Działanie nalewki z głogu

  • Wspiera pracę serca. Szczególnie przyjazne sercu są kwiatostany i owoce głogu, ponieważ zawierają flawonoidy oraz ich pochodne puryny.
  • Wspierają funkcjonowanie całego organizmu. Zawierają wiele składników odżywczych, w tym witaminy A, C, E, beta-karoten, karotenoidy.
  • Pomaga obniżyć cholesterol.
  • Działa relaksująco i odprężająco. Nalewka polecana jest szczególnie osobom cierpiącym na bezsenność.

Przepis na nalewkę z głogu

  • 1 kg owoców głogu
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 1 cytryna
  • 300 g miodu
  • goździki
  • cynamon

Owoce głogu lekko rozgniatamy i wrzucamy do słoja, a następnie zalewamy szklanką wody, spirytusem i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na dwa tygodnie w jasne i ciepłe miejsce. Po tym czasie przygotowujemy syrop z miodu: gotujemy 3 szklanki wody z goździkami (5-6 szt.), kawałkiem kory cynamonowej (ok. 2 cm) oraz skórką otartą z cytryny. Gdy woda ostygnie do temperatury ok. 40°C, rozpuszczamy w niej miód. Tak przygotowaną miksturę chłodzimy. Następnie odsączamy spirytus od owoców głogu i mieszamy z syropem. Połączone płyny powinny leżeć w zamkniętym naczyniu przez 3 dni, po czym filtrujemy je i przelewamy do butelek. Nalewka z głogu przed spożyciem powinna leżakować w chłodnym miejscu przez minimum pół roku (a najlepiej przez rok).

Nalewka z orzecha włoskiego (orzechówka)

Co leczy nalewka z orzecha włoskiego? Przede wszystkim sprzyja łagodzeniu dolegliwości układu pokarmowego, szczególnie biegunki. Działa korzystnie na zdrowie, a dodatkowo jest bardzo smaczna, delikatna i aromatyczna.

Działanie nalewki z orzecha włoskiego

  • Na dolegliwości żołądkowe. Orzechy zawierają garbniki, które wspomagają usuwanie toksycznych związków z przewodu pokarmowego. Zaleca się picie orzechówki w przypadku biegunki, zatrucia, nieżytu przewodu pokarmowego. Działa również bakteriobójczo.
  • Nalewka z orzecha włoskiego pomaga obniżyć ciśnienie.
  • Profilaktycznie stosuje się je przy cukrzycy.
  • Zewnętrznie malinówka może być stosowana w przypadku zapalenia ropnego, trądzika, żylaków i nadmiernej potliwości stóp.

Przepis na nalewkę z orzecha włoskiego

  • 10 zielonych orzechów włoskich (niedojrzałe) pokrojonych na drobne kawałki
  • 0,5 l wódki
  • 3 goździki
  • laska cynamonu
  • 200 g brunatnego cukru

Orzechy zalewamy wódką, po czym dodajemy goździki, cynamon i cukier. Odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce i co kilka dni potrząsamy naczyniem. Po tym czasie przecedzamy nalewkę i odstawiamy na kilka miesięcy.

Nalewka z rokitnika

Owoce rokitnika zawierają wiele flawonoidów i witamin. Co ważne, rokitnik nie posiada enzymów, które rozkładają witaminę C, dzięki czemu nie ulega ona degradacji.

Działanie nalewki z rokitnika

  • Na dolegliwości żołądkowe. Pomaga złagodzić problemy z żołądkiem i usprawnia pracę przewodu pokarmowego.
  • Na przeziębienie. Wspomagająco warto sięgać po nalewkę, gdy pojawiają się objawy przeziębienia organizmu lub grypy.
  • Na choroby skóry. Nalewka polecana jest do nacierań.

Przepis na nalewkę z rokitnika

  • 1 kg owoców rokitnika
  • 1 kg cukru
  • 1,5 l alkoholu 70%

Umyte i dobrze odsączone owoce wrzucamy do słoja, dodajemy cukier i zalewamy alkoholem. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na ok. 6-8 tygodni. Co kilka dni należy potrząsnąć słojem. Po tym czasie przecedzamy nalewkę i przelewamy do butelek, które powinny leżakować w zimnym miejscu przez ok. pół roku.




Amol postać: płyn doustny, płyn do stosowania na skórę. Skład: produkt złożony. Wskazania: zewnętrznie: w celu poprawy złego samopoczucia, np.: w przebiegu przeziębienia (do nacierań), w bólach głowy, bólach mięśniowych, w celu zmniejszenia dolegliwości po ukąszeniach owadów, wewnętrznie: w dolegliwościach trawiennych (dyspeptycznych) np.: wzdęcia, niestrawność. Przeciwwskazania: Preparatu Amol nie wolno stosować: w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu, w astmie oskrzelowej i innych schorzeniach dróg oddechowych, którym towarzyszy silna nadwrażliwość dróg oddechowych, u dzieci poniżej 12 roku życia. Wewnętrznie: niedrożność dróg żółciowych (np. w przebiegu kamicy żółciowej), zapalenie pęcherzyka żółciowego, u osób z przewlekłymi chorobami wątroby, u osób uzależnionych od alkoholu. Zewnętrznie: na uszkodzoną skórę np. przy oparzeniach, wypryskach i ranach otwartych, przy chorobach skóry przebiegających z wysypką, na błony śluzowe oraz w okolicach oczu. Podmiot odpowiedzialny: Orifarm Healthcare A/S, Energivej 15, 5260 Odense S., Dania. Opakowanie: płyn 100 ml, 150 ml, 250 ml.

Tradycyjny produkt leczniczy roślinny z określonymi wskazaniami wynikającymi wyłącznie z długotrwałego stosowania.

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.