Amol jest alkoholowym roztworem mieszaniny olejków eterycznych. Znajdziemy w nim olejek mięty pieprzowej, którego głównym składnikiem jest mentol, a także olejek lawendowy, cytronelowy, cynamonowy, goździkowy i cytrynowy. Jakie działanie ma każdy z nich?
Jest głównym składnikiem olejku eterycznego pozyskanego z mięty pieprzowej. Ma charakterystyczny świeży, chłodzący zapach. Stosowany zewnętrznie – na skórę i błony śluzowe – działa na receptory zimna, wywołując uczucie chłodzenia. Ta cecha powoduje, że ma właściwości miejscowo znieczulające. Może więc łagodzić bóle, np. mięśniowe. Stosowany wewnętrznie ma właściwości żółciopędne i żółciotwórcze, działa rozkurczająco i pomaga pozbyć się nadmiaru gazów. Łagodzi dyskomfort w żołądku i jelitach pojawiający się, np. po obfitym, ciężkostrawnym posiłku.
czytaj więcej >>
Otrzymywany jest w wyniku destylacji parą wodną świeżych kwiatów lawendy lekarskiej. Ma zastosowanie głównie w kosmetyce, będąc składnikiem produktów o działaniu relaksującym i wyciszającym. Leczniczo wykorzystywany jest w preparatach mających ułatwiać zasypianie. Często stosuje się go też do inhalacji w infekcjach górnych dróg oddechowych. W Amolu wykorzystano jego właściwości łagodzenia dolegliwości bólowych związanych z niestrawnością – działa bowiem rozkurczająco na mięśnie jelit i dróg żółciowych – oraz przeciążeniem mięśni.
czytaj więcej >>
Pozyskuje się go z ziela trawy palczatki cytronelowej. Stosowany zewnętrznie łagodzi bóle mięśniowe, pomaga przy bólach głowy i wyczerpaniu nerwowym.
czytaj więcej >>
Pozyskiwany jest z kory cynamonowca cejlońskiego. Wykazuje właściwości antyseptyczne i grzybobójcze. Znajduje też zastosowanie w preparatach o działaniu rozgrzewającym, np. dedykowanych na ból mięśni. Ma też działanie pobudzające trawienie i ze względu na dwie ostatnie właściwość został wykorzystany w Amolu. Może być też stosowany przy skurczach żołądka oraz przy wzdęciach.
czytaj więcej >>
Otrzymywany jest w wyniku destylacji wysuszonych pączków kwiatowych goździkowca wonnego. Działa lekko znieczulająco, więc stosowany zewnętrznie łagodzi mięśniowe nerwobóle i bóle głowy. Ta właściwość olejku goździkowego wykorzystywana jest w Amolu. Poza tym znajduje także zastosowanie w preparatach na podrażnienia błon śluzowych gardła i nosa. W stomatologii używany jest jako środek odkażający i miejscowo łagodzący ból.
czytaj więcej >>
Otrzymywany jest przez mechaniczne wytłaczanie świeżych owoców cytryny zwyczajnej. Ze względu na silne właściwości odkażające stosuje się go przy podrażnieniach jamy ustnej i gardła. Ma też – nieco słabsze – działanie rozkurczające, więc jest składnikiem naturalnych preparatów łagodzących objawy dyspepsji, m.in. Amolu.
czytaj więcej >>
Otrzymywany jest poprzez destylację ziela mięty z parą wodną. Wykazuje szereg właściwości korzystnych dla zdrowia i samopoczucia, m.in. odświeżające i orzeźwiające. Zawarty w olejku mentol skutecznie chłodzi skórę. Olejek mięty pieprzowej, która znana jest również pod nazwą mięta lekarska, ma szerokie zastosowanie. W Amolu wykorzystano jego właściwości łagodzące dolegliwości dyspeptyczne. Może również wspomagać kurację stosowaną podczas przeziębienia w celu polepszenia złego samopoczucia.
czytaj więcej >>