Olejek cynamonowy wytwarzany jest z kory cynamonowca cejlońskiego poprzez destylację z parą wodną. Od wieków doceniany jest za swoje liczne właściwości. Ma bardzo szerokie zastosowanie, stąd też bardzo często stanowi składnik preparatów wspomagających zdrowie i dobre samopoczucie.
Olejek cynamonowy ze względu na wiele korzystnych właściwości ma również bardzo szerokie zastosowanie. Może być używany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie.
Zewnętrznie używany jest do nacierań. Warto wówczas wcierać w skórę niewielką ilość olejku, najlepiej kilka razy dziennie. Doustnie, np. w przypadku dolegliwości trawiennych, może być przyjmowany w postaci rozcieńczonej z płynem lub cukrem do 3 razy dziennie.
Tradycyjny produkt leczniczy roślinny z określonymi wskazaniami wynikającymi wyłącznie z długotrwałego stosowania.
To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.