Gdy to, co zjemy, zamiast być sprawnie trawione fermentuje, pojawiają się gazy i wzdęcia
Typowe wzdęcia występujące razem z odbijaniem i puszczeniem „wiatrów” są naturalnym sposobem pozbywania pęcherzyków gazu z przewodu pokarmowego. Najczęstszą ich przyczyną jest nadmierne połykanie powietrze (znane jako aerofagia) oraz niedostateczne trawienie pożywienia i jego fermentacja w przewodzie pokarmowym. Takim wzdęciom może towarzyszyć ból brzucha, a w skrajnych przypadkach, nawet duszności. Innymi przyczynami powstawania wzdęć mogą być zespół jelita nadwrażliwego, cukrzyca, niewydolność serca lub marskość wątroby. W rzadkich przypadkach wzdęcia mogą wystąpić u osób mających alergię na mleko (nietolerancja laktozy), zakażenia pasożytnicze (np. ogoniastkiem jelitowym), cierpiących na chorobę wrzodową, niedrożność jelit lub być konsekwencją operacji w obrębie jamy brzusznej.
Co robić?
Niezależnie od przyczyny powstawania wzdęć, u wszystkich osób mających ten problem trawienie jest utrudnione, a niestrawione pokarmy zanim dotrą do jelit fermentują, wytwarzając dużą ilość gazów. Wzdęcia w większości przypadków mogą być zlikwidowane poprzez:
- zmianę trybu życia (regularne jedzenie mniejszych objętościowo posiłków),
- unikanie spożywania nadmiernej ilości węglowodanów, bo ich długie przebywanie w jelicie dodatkowo przedłuża fermentację;
- dietę ograniczającą tłuszcze i produkty wzdymające (buraki, brukselka, cebula, kalafior, kalarepa, fasolka szparagowa, kapusta, gruboziarniste kasze, owsianka, razowe pieczywo, ostre przyprawy, alkohol), połączoną suplementacją preparatami ułatwiającymi trawienie białek i tłuszczy,
- unikanie napojów gazowanych i czynności powodujących połykanie powietrza (rozmowa przy jedzeniu, popijanie posiłków, ssanie twardych cukierków, żucie gumy);
- doraźne zażywanie nalewek ziołowych przyspieszających pasaż jelitowy, np. z lawendą (usprawnia procesy trawienia i rozkurcza mięśnie gładkie przewodu pokarmowego) i miętą pieprzową,
- stosowanie probiotyków i prebiotyków poprawiających skład flory jelitowej,
- ograniczenie używania leków, które podrażniają błonę śluzową żołądka (NLPZ, aspiryna).