kontrast off Przeszukaj artykuły
Nasz profil na Facebook
AMOL
CZY WIESZ, ŻE...

Skąd się biorą wzdęcia?

Gdy to, co zjemy, zamiast być sprawnie trawione fermentuje, pojawiają się gazy i wzdęcia

Typowe wzdęcia występujące razem z odbijaniem i puszczeniem „wiatrów” są naturalnym sposobem pozbywania pęcherzyków gazu z przewodu pokarmowego. Najczęstszą ich przyczyną jest nadmierne połykanie powietrze (znane jako aerofagia) oraz niedostateczne trawienie pożywienia i jego fermentacja w przewodzie pokarmowym. Takim wzdęciom może towarzyszyć ból brzucha, a w skrajnych przypadkach, nawet duszności. Innymi przyczynami powstawania wzdęć mogą być zespół jelita nadwrażliwego, cukrzyca, niewydolność serca lub marskość wątroby. W rzadkich przypadkach wzdęcia mogą wystąpić u osób mających alergię na mleko (nietolerancja laktozy), zakażenia pasożytnicze (np. ogoniastkiem jelitowym), cierpiących na chorobę wrzodową, niedrożność jelit lub być konsekwencją operacji w obrębie jamy brzusznej.

Co robić?

Niezależnie od przyczyny powstawania wzdęć, u wszystkich osób mających ten problem trawienie jest utrudnione, a niestrawione pokarmy zanim dotrą do jelit fermentują, wytwarzając dużą ilość gazów. Wzdęcia w większości przypadków mogą być zlikwidowane poprzez:

  • zmianę trybu życia (regularne jedzenie mniejszych objętościowo posiłków),
  • unikanie spożywania nadmiernej ilości węglowodanów, bo ich długie przebywanie w jelicie dodatkowo przedłuża fermentację;
  • dietę ograniczającą tłuszcze i produkty wzdymające (buraki, brukselka, cebula, kalafior, kalarepa, fasolka szparagowa, kapusta, gruboziarniste kasze, owsianka, razowe pieczywo, ostre przyprawy, alkohol), połączoną suplementacją preparatami ułatwiającymi trawienie białek i tłuszczy,
  • unikanie napojów gazowanych i czynności powodujących połykanie powietrza (rozmowa przy jedzeniu, popijanie posiłków, ssanie twardych cukierków, żucie gumy);
  • doraźne zażywanie nalewek ziołowych przyspieszających pasaż jelitowy, np. z lawendą (usprawnia procesy trawienia i rozkurcza mięśnie gładkie przewodu pokarmowego) i miętą pieprzową,
  • stosowanie probiotyków i prebiotyków poprawiających skład flory jelitowej,
  • ograniczenie używania leków, które podrażniają błonę śluzową żołądka (NLPZ, aspiryna).